Pierwsza Komunia Święta to wyjątkowy dzień dla całej rodziny ale przede wszystkim dla dziecka. Musimy więc zadbać o menu komunijne dla zaproszonych gości, ale ze szczególnym uwzględnienie dzieci. Wiemy, że wrażenia, które towarzyszą temu dniu, odbierają im apetyt, ale oprócz słodkiego muszą zjeść jakieś danie główne. Bigos z młodej kapusty z parówką drobiową, którą dzieci uwielbiają, być może zachęci je do jedzenia. Ta pierwsza młoda kapusta ma niepowtarzalny smak i musimy się śpieszyć z potrawami z niej, póki jest jeszcze dostępna.
Składniki:
4 młode główki kapusty,
0,70 kg chudego mięsa wieprzowego,
0,25 kg wędzonego boczku,
1 kg parówek,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
3 listki laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
łyżka cukru,
łyżka oleju,
sól, pieprz,
pęczek koperku,
cebula.
Jak przyrządzić?
Mięso wieprzowe i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Podsmażyć na oleju.
Kapustę poszatkować.
Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka z niedużą ilością wody i gotować 0,5 godziny.
Następnie dodać pokrojony boczek, kapustę, warzywa w całości, liście laurowe, ziele angielskie.
Gotować aż kapusta będzie miękka.
Z garnka usunąć warzywa.
Doprawić kapustę solą, cukrem i pieprzem.
Koperek drobno pokroić i podać na osobnym talerzyku.
Przed podaniem do garnka wrzucić obrane parówki, żeby się podgrzały.
Jak podawać?
Bigos podawać razem z parówkami i pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 55 zł |