Bigos z młodej kapusty

Przepis kulinarny
Bigos z młodej kapusty Zobacz 9 zdjęć

Pierwsza Komunia Święta to wyjątkowy dzień dla całej rodziny ale przede wszystkim dla dziecka. Musimy więc zadbać o menu komunijne dla zaproszonych gości, ale ze szczególnym uwzględnienie dzieci. Wiemy, że wrażenia, które towarzyszą temu dniu, odbierają im apetyt, ale oprócz słodkiego muszą zjeść jakieś danie główne. Bigos z młodej kapusty z parówką drobiową, którą dzieci uwielbiają, być może zachęci je do jedzenia. Ta pierwsza młoda kapusta ma niepowtarzalny smak i musimy się śpieszyć z potrawami z niej, póki jest jeszcze dostępna.

Składniki:

4 młode główki kapusty,
0,70 kg chudego mięsa wieprzowego,
0,25 kg wędzonego boczku,
1 kg parówek,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
3 listki laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
łyżka cukru,
łyżka oleju,
sól, pieprz,
pęczek koperku,
cebula.

Jak przyrządzić?

Mięso wieprzowe i cebulę pokroić w drobną kostkę.

Podsmażyć na oleju.

Kapustę poszatkować.

Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka z niedużą ilością wody i gotować 0,5 godziny.

Następnie dodać pokrojony boczek, kapustę, warzywa w całości, liście laurowe, ziele angielskie.

Gotować aż kapusta będzie miękka.

Z garnka usunąć warzywa.

Doprawić kapustę solą, cukrem i pieprzem.

Koperek drobno pokroić i podać na osobnym talerzyku.

Przed podaniem do garnka wrzucić obrane parówki, żeby się podgrzały.

Jak podawać?

Bigos podawać razem z parówkami i pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje12
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt55 zł

Bigos z młodej kapusty: Podobne przepisy

Bigos z młodej kapusty: wypróbuj również

Powiązane Tematy