Wegetariańska czy z mięsem? Łagodna zupa z kremowym groszkiem i delikatnym serem ricotta to propozycja dla wegetarian. Usmażone i chrupiące plastry wędzonego boczku zmieniają charakter zupy-krem na bardziej pikantny i dostosowują ją do kulinarnych upodobań mięsożernej części rodziny lub zaproszonych gości. Wybierz swoją wersję tej zupy.
Składniki:
500 g mrożonego zielonego groszku,
1 ząbek czosnku,
1 papryczka pepperoni,
250 g sera ricotta,
1 warzywna kostka rosołowa,
łyżeczka wegetariańskiego bulionu,
kilka plastrów wędzonego boczku,
listek bazylii do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Zagotuj dwie szklanki wody.
Wrzuć kostkę warzywną i wsyp łyżeczkę wegetariańskiego bulionu – są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.
Obierz czosnek z osłonki i pokrój papryczkę pepperoni razem z pestkami, żeby nadać zupie ostrości.
Dodaj do zupy.
Wrzuć groszek i gotuj, aż lekko zmięknie.
Nie musi być całkiem miękki – rozgotowany, bo wtedy straci cenne składniki.
Do zupy dodaj ser i wymieszaj łyżką.
Wyłącz gaz.
Całość zmiksuj, ale nie na papkę, może być niedokładnie.
W takiej wersji zupa jest wegetariańska.
By reszta gości lub członków rodziny – nie wegetarian - się nią najadła, proponuję podsmażyć wędzony boczek, którego słony smak idealnie komponuje się z kremową zupą groszkową i łagodnym serem.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone nie za cienko plastry wędzonego boczku bez skóry i kości.
Smaż, aż boczek będzie rumiany, przypieczony i chrupiący.
W ostatecznej wersji zupa jest bardzo sycąca i zmienia smak z łagodnej na bardziej pikantną.
Jak podawać?
Przed podaniem rozłóż na talerzu plastry boczku lub pokrój je i zanurz w zupie.
Zupę udekoruj listkiem bazylii.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |