Krem z groszku i sera ricotta

Przepis kulinarny
Krem z groszku i sera ricotta Zobacz 8 zdjęć

Wegetariańska czy z mięsem? Łagodna zupa z kremowym groszkiem i delikatnym serem ricotta to propozycja dla wegetarian. Usmażone i chrupiące plastry wędzonego boczku zmieniają charakter zupy-krem na bardziej pikantny i dostosowują ją do kulinarnych upodobań mięsożernej części rodziny lub zaproszonych gości. Wybierz swoją wersję tej zupy.

Składniki:

500 g mrożonego zielonego groszku,
1 ząbek czosnku,
1 papryczka pepperoni,
250 g sera ricotta,
1 warzywna kostka rosołowa,
łyżeczka wegetariańskiego bulionu,
kilka plastrów wędzonego boczku,
listek bazylii do dekoracji.

Jak przyrządzić?

Zagotuj dwie szklanki wody.

Wrzuć kostkę warzywną i wsyp łyżeczkę wegetariańskiego bulionu – są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.

Obierz czosnek z osłonki i pokrój papryczkę pepperoni razem z pestkami, żeby nadać zupie ostrości.

Dodaj do zupy.

Wrzuć groszek i gotuj, aż lekko zmięknie.

Nie musi być całkiem miękki – rozgotowany, bo wtedy straci cenne składniki.

Do zupy dodaj ser i wymieszaj łyżką.

Wyłącz gaz.

Całość zmiksuj, ale nie na papkę, może być niedokładnie.

W takiej wersji zupa jest wegetariańska.

By reszta gości lub członków rodziny – nie wegetarian - się nią najadła, proponuję podsmażyć wędzony boczek, którego słony smak idealnie komponuje się z kremową zupą groszkową i łagodnym serem.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone nie za cienko plastry wędzonego boczku bez skóry i kości.

Smaż, aż boczek będzie rumiany, przypieczony i chrupiący.

W ostatecznej wersji zupa jest bardzo sycąca i zmienia smak z łagodnej na bardziej pikantną.

Jak podawać?

Przed podaniem rozłóż na talerzu plastry boczku lub pokrój je i zanurz w zupie.

Zupę udekoruj listkiem bazylii.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł

Krem z groszku i sera ricotta: Podobne przepisy

Krem z groszku i sera ricotta: wypróbuj również

Powiązane Tematy