Zabieganych, którzy nie chcą tracić zbyt wiele czasu na gotowanie i pieczenie, zainteresuje ten przepis. Jest to znakomita propozycja na obiad lub spotkanie przy grillu. Delikatna, młoda cukinia, idealna do pieczenia i grillowania, doskonale komponuje się z wieprzowymi polędwiczkami. By było jeszcze smaczniej i efektowniej, ozdabiamy danie papryką, kukurydzą i zapiekamy z żółtym serem. Takie polędwiczki możemy przygotować w piekarniku, ale równie smaczne są zrobione na grillu.
Składniki:
0,5 kg polędwiczek wieprzowych,
2 młode cukinie,
2 młode cebule,
1 papryka,
1/3 puszki kukurydzy,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka ziół prowansalskich,
10 dag żółtego sera,
sól, pieprz,
2 łyżki oliwy,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Polędwiczki pokroić w plastry o grubości 2 cm.
Lekko rozbić tłuczkiem.
Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Cukinię pokroić w ukośne plastry o grubości 1 cm.
Skropić oliwą, lekko posolić i podsmażyć na suchej patelni.
Polędwiczki podsmażyć na odrobinie oleju razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem.
Na cukinii układać plastry polędwicy razem z cebulą.
Posypać kukurydzą i pokrojoną papryką.
Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Pod koniec zapiekania posypać startym serem i zapiekać do momentu aż ser się rozpuści.
Jak podawać?
Podawać ciepłe, zanim ser stężeje.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 33 zł |