Naleśniki - proste danie, ale jakie smaczne. Zwłaszcza, gdy w środek wrzucimy dojrzałe maliny i słodką bitą śmietanę. W ten sposób stworzymy sycące danie główne lub deser, jak kto woli. Aromatyczne maliny, ciepłe naleśniki, świeża bita śmietana, a wszystko posypane cukrem... temu daniu nie można się oprzeć.
Składniki:
0,25 dag mąki,
szklanka mleka,
szklanka wody,
2 jajka,
szczypta soli,
tłuszcz do smażenia.
Nadzienie:
szklanka malin,
200 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Do przesianej mąki dodać mleko, wodę, jajka, szczyptę soli i wszystkie składniki zmiksować.
Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję śmietany.
Z połowy ciasta smażyć cienkie, nieduże naleśniki.
Z drugiej połowy ciasto lać na patelnię małymi strugami tak, żeby powstały naleśniku ażurowe.
Maliny przebrać i umyć.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Na pełny naleśnik nakładać bitą śmietanę, na nią maliny i przykrywać naleśnikiem ażurowym.
Możemy wierzch udekorować bitą śmietaną i owocami lub posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |