Zapiekanka kojarzy się z pracochłonnym daniem, bo najpierw trzeba podsmażyć mięso i warzywa, a potem je zapiec w piekarniku. Moja zapiekanka nie wymaga dużo pracy i nie jest taka kaloryczna. Podsmażone ziemniaki zastąpiłam ugotowanymi w łupinkach, a cukinii nie podsmażałam ze względu na jej delikatność. Taka zapiekanka jest lżejsza, a zapieczone ziemniaki, cukinia i mielone wołowe mięso pod pierzynką sosu beszamelowego smakują wybornie.
Składniki:
Pół kg mielonego wołowego mięsa,
3 cukinie,
1 kg młodych ziemniaków,
3 pomidory,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 cebula,
1,5 szklanki mleka,
łyżka masła,
łyżka mąki,
2 jajka,
sól,
pieprz,
łyżka bazylii,
łyżka oregano,
20 dag żółtego sera,
olej do smażenia,
szczypta cynamonu.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować na pół twardo w łupinkach.
Ostudzić, obrać i pokroić w plastry.
Cukinię umyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić, żeby odciekła z soku.
Mięso podsmażyć na oleju razem z pokrojoną cebulą i sparzonymi, obranymi ze skórki pomidorami.
Pod koniec smażenia dodać łyżkę koncentratu pomidorowego.
Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cynamonu.
Żółty ser zetrzeć na tarce.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, na dno ułożyć ziemniaki, posypać solą, pieprzem i startym serem.
Na to warstwa cukinii, starty ser, połowa mięsa, żółty ser, ponownie ziemniaki, ser, mięso, ser i cukinia.
Cukinię posypać bazylią i oregano.
Na patelni rozpuścić masło, dodać łyżkę mąki, ciągle mieszać.
Powoli wlewać mleko rozmącone z jajkami.
Przyprawić solą i pieprzem.
Mieszać, aż sos zgęstnieje.
Tak przygotowanym sosem polać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut.
Jak podawać?
Podawać na gorąco z surówką z kiszonej kapusty.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |