Smak i charakter każdej zupy zależy od dominującego składnika. Tak też jest z zupą grzybową, jej niezwykły smak i aromat nadają świeże grzyby. Skorzystaj z dobrodziejstw natury. Lasy tej jesieni obrodziły rozmaitymi grzybami. Kurki, maślaki i borowiki będą idealne. Wybierz się więc na grzybobranie lub kup już zebrane grzyby od sprawdzonych zbieraczy.
Składniki:
40 dag leśnych grzybów (kurki, maślaki, borowiki),
cebula,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
2-3 ziemniaki,
litr bulionu,
pół pęczka natki pietruszki,
pół szklanki śmietany do zupy,
łyżka masła,
majeranek,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Grzyby przebierz i oczyść (maślaki obierz ze skórki).
Pokrój w kostkę i podsmaż na maśle razem z pokrojoną cebulą.
Do garnka z bulionem dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera.
Gotuj 10 minut.
Następnie dodaj podsmażone grzyby i ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotuj jeszcze 20 minut.
Zupę dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Na koniec wlej śmietanę.
Jak podawać?
Podawaj gorącą, posypaną natką pietruszki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 22 zł |