Jesienne danie z odrobiną luksusu. Jarskie, delikatne i godne polecenia. Aby ładnie wyglądało, warto pamiętać, by krótko gotowane paski cukinii zamoczyć na chwilę w zimnej wodzie. Dzięki temu zachowają soczyście zielony kolor. Nitki szafranu ozdobią potrawę, a czosnek zaostrzy jej smak.
Składniki:
Opakowanie makaronu tagliatelle (40 dag),
1 duża cukinia,
1 cebula,
1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki),
2 łyżki oliwy,
10 dag parmezanu,
3 łyżki posiekanej bazylii i natki pietruszki,
3 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki nitek szafranu,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Cukinię myjemy i kroimy w specjalny sposób.
Wydrążamy wnętrze zachowując skórkę z częścią miąższu o grubości ok. 1-2 cm.
Kroimy ją na cienkie paseczki, które wrzucamy do posolonego wrzątku na ok. 2 minuty.
Odcedzamy, przez chwilę przelewamy zimną wodą.
Cebulę siekamy i szklimy w rondlu na oliwie nie rumieniąc.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dolewamy tam bulion i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy szafran i gotujemy przez kilkanaście minut bez pokrywki, by część płynu odparowała.
Dodajemy natkę, bazylię i cukinię.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy na pół twardo, po czym przekładamy go do warzyw i mieszamy.
Jak podawać?
Danie podajemy posypane parmezanem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |