Polska wschodnia zna podobny przepis. W Łomży, Białymstoku i Suwałkach jada się śledzia z buraczkami, tu jednak mamy do czynienia z tradycyjną kuchnią ukraińską. Intrygujący charakter tej potrawy powoduje, że podczas wieczerzy wigilijnej trudno powstrzymać się od zjedzenia wielkiej porcji. Polskie śledzie w buraczkach są mocno kwaśne i na potęgę buraczane, tu mamy do czynienia z całą gamą łagodnych smaków. Trochę jak w przypadku sałatki warzywnej. Ważne też jak to danie wygląda. Taki zestaw kolorów ozdobi każdy wigilijny stół.
Składniki:
½ kg filetów śledzi solonych (z beczki),
1 duża cebula,
2 buraki,
5 sporych ziemniaków,
3 spore marchewki,
½ szklanki majonezu,
3 jajka,
szczypiorek.
Jak przyrządzić?
Śledzie moczymy dnia poprzedniego, czasami zmieniając wodę.
Nazajutrz ostatni raz myjemy w wodzie, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy na paski.
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut).
Kiedy ostygną, obieramy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, marchewkę umytą ale nie obraną, a jajka na twardo.
Kiedy ostygną, obieramy ze skórki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i odstawiamy na pół godziny.
Na dużym półmisku układamy najpierw kawałki śledzi, następnie ugotowane i obrane ziemniaki ścieramy na grubej tarce bezpośrednio na śledzie.
Tę warstwę pokrywamy trzecią częścią majonezu.
Teraz, na tej samej tarce, ścieramy ugotowaną i obraną marchewkę.
Kolejną warstwę stanowi cebula.
Znowu majonez, następnie starte buraki, na nich starte jajka na twardo.
Na jajkach zostawiamy resztę majonezu i obsypujemy całość szczypiorkiem.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |