Chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi, miodem i słodkimi bakaliami to pełnowartościowe, zdrowe i nie tuczące słodycze. Długo zachowują świeżość i są znakomitym dodatkiem do poobiedniej kawy lub herbaty. Można je przechowywać w zamkniętym pudełku i w razie potrzeby serwować znajomym. Mogą je chrupać dzieci, bo ich wartość odżywcza jest znacznie wyższa od ciastek sklepowych. To także zdrowa propozycja walentynkowego prezentu.
Składniki:
400 g płatków owsianych,
¾ szklanki mąki,
2 łyżeczki miodu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
pół kostki masła,
łyżeczka cukru waniliowego,
po 5 dag bakalii (rodzynek, moreli, śliwek, fig, daktyli),
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
pół szklanki cukru.
Jak przyrządzić?
Wszystkie bakalie drobno pokroić.
Płatki owsiane wsypać do naczynia, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, miód, cukier, miękkie masło, dołożyć bakalie, skórkę pomarańczową.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, aby skleiły się ze sobą.
Formować okrągłe ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Do kawy i herbaty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |