Sałatka wiosenna z awokado - Przepis

Przepis kulinarny
Sałatka wiosenna z awokado Zobacz 5 zdjęć

Nareszcie jest ciepło i lekkie potrawy powinny stać się codziennym gościem na naszych stołach. Gdy jednak łączymy zdrowe składniki w jedną całość, musimy zadbać nie tylko o smak sałatki, ale także o jej znaczenie dla naszego zdrowia. Awokado jest balsamem dla naszych wyczerpanych zimą organizmów. Zawiera dużo tłuszczów nienasyconych, dzięki czemu idealnie zastąpi tłuszcz zwierzęcy, wyrównującej pracę enzymów i pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczu z organizmu.

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
1 awokado,
1 zielony ogórek,
kilka rzodkiewek,
½ papryki czerwonej,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 pomidory,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Awokado cieniutko obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Paprykę, pomidory i rzodkiewki także kroimy w kostkę.

Ogórek dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy w plasterki.

Wszystkie warzywa wsypujemy do salaterki.

Dodajemy tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt12 zł

Sałatka wiosenna z awokado: Podobne przepisy

Sałatka wiosenna z awokado: wypróbuj również

Powiązane Tematy