Nareszcie jest ciepło i lekkie potrawy powinny stać się codziennym gościem na naszych stołach. Gdy jednak łączymy zdrowe składniki w jedną całość, musimy zadbać nie tylko o smak sałatki, ale także o jej znaczenie dla naszego zdrowia. Awokado jest balsamem dla naszych wyczerpanych zimą organizmów. Zawiera dużo tłuszczów nienasyconych, dzięki czemu idealnie zastąpi tłuszcz zwierzęcy, wyrównującej pracę enzymów i pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczu z organizmu.
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
1 awokado,
1 zielony ogórek,
kilka rzodkiewek,
½ papryki czerwonej,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 pomidory,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Awokado cieniutko obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Paprykę, pomidory i rzodkiewki także kroimy w kostkę.
Ogórek dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy w plasterki.
Wszystkie warzywa wsypujemy do salaterki.
Dodajemy tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |