Jajko jest symbolem siły życiowej, płodności, odrodzenia, nowego życia. Na Wielkanoc proponuję jajka wypełnione delikatnym farszem z awokado, o lekko maślanej konsystencji. Dodatek cebuli, czosnku i szczypiorku przełamuje trochę mdły smak, nadaje postnemu daniu wyrazistości.
Składniki:
5 jaj,
awokado,
pęczek szczypiorku,
mała cebula,
ząbek czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki majonezu,
listki sałaty,
sól,
pieprz,
łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, odstawić do wystygnięcia.
Jajka obrać ze skorupki, ściąć górę (około 1/3 jajka), wydrążyć resztę żółtka.
Odcięte części wraz z żółtkiem drobno pokroić.
Cebulę, czosnek, szczypiorek poszatkować jak najdrobniej.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ.
Miąższ skropić sokiem z cytryny i utrzeć z łyżką masła.
Do masy dodać pokrojone jajko, cebulę, czosnek, szczypiorek i majonez.
Przyprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszać.
Farszem napełnić jajka.
Jak podawać?
Ułożyć na półmisku na listkach sałaty.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 16 zł |