Polenta to włoska potrawa przyrządzana z mąki lub kaszy kukurydzianej, ceniona za swój charakterystyczny smak. Stosowana również w diecie bezglutenowej. Zwykle polentę podaje się z różnego rodzaju sosami serowymi, mięsem lub warzywami. Polenta z dodatkiem indyka, pieczarek, pomidorków cherry, mozzarelli i pieczonej papryki to efektowna przystawka na przyjęcia.
Składniki:
2,5 szklanki wody,
¾ szklanki kaszki kukurydzianej,
3 łyżki startego parmezanu,
łyżka masła,
sól,
pieprz,
15 dag pomidorków cherry,
20 dag pieczarek,
30 dag indyka,
10 dag mozzarelli,
2 czerwone papryki,
2 łyżki oleju,
pół łyżeczki curry,
pół szklanki majonezu,
3 łyżki jogurtu naturalnego.
Jak przyrządzić?
Paprykę upiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Jeżeli skórka zrobi się brązowa, papryka jest już gotowa.
Gorącą włożyć do plastikowego woreczka i czekać aż wystygnie.
Po wyjęciu z woreczka usunąć skórkę.
Jedną upieczoną paprykę pokroić na kawałki.
Indyka pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i curry, i usmażyć na łyżce oleju.
Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, posolić i również usmażyć na patelni.
Pomidorki pokroić na pół, mozzarellę w kostkę.
Przygotować małe salaterki lub foremki na muffinki.
Na dnie każdej ułożyć indyka, pieczarki, pomidorki, mozzarellę i pokrojoną paprykę.
Zagotować wodę, powoli wsypywać kaszę energicznie mieszając.
Kaszę gotować, aż zacznie odstawać od brzegów (około 15 minut).
Do polenty dodać łyżkę masła, parmezan, doprawić solą i pieprzem.
Gorącą polentą napełnić przygotowane salaterki lub foremki.
Przykryć pergaminem i odstawić, aż polenta wystygnie i stężeje.
Następnie okrawać nożem dookoła każdą salaterkę i wyjąć polentę z formy na talerz stroną z warzywami i mięsem do góry.
Drugą upieczoną paprykę zmiksować z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Jak podawać?
Podawać razem z sosem paprykowym.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |