Kruche ciasto ze słodkim lub pikantnym nadzieniem. Doskonale sprawdza się na obiad lub kolację. Na słodko znakomite do poobiedniej herbaty. Mój ulubiony smak tarty to połączenie delikatnego, trochę mdłego awokado z suszonymi pomidorami, ostrym serem pleśniowym i lekką mozzarellą. Ma zdecydowany smak i nadaje się nawet na eleganckie przyjęcia.
Składniki:
250 g mąki pszennej,
125 g masła,
2 żółtka,
5 łyżek zimnej wody,
2 awokado,
słoiczek suszonych pomidorów w zalewie,
15 dag sera pleśniowego,
10 dag kulek mozzarelli,
szklanka śmietanki,
3 jajka,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Posiekać mąkę z masłem.
Dodać żółtka, odrobinę soli i wodę.
Szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę i wstawić na godzinę do lodówki.
Śmietanę wymieszać z trzema jajkami.
Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.
Na ciasto wylać masę śmietanową.
Na niej ułożyć wydrążony i pokrojony miąższ z awokado, pokrojone suszone pomidory i kulki mozzarelli przekrojone na pół.
Wierzch posypać pokruszonym serem pleśniowym.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do 20-30 minut.
Wierzch musi być ładnie zarumieniony.
Jak podawać?
Podawać na ciepło lub zimno.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |