Lipiec to czas młodych warzyw. Ich zapach roznosi się nad każdym straganem. Młodziutkie warzywa pachną intensywniej od swoich wymęczonych zimą poprzedników i smakują też znacznie lepiej. To nie jedyny powód, dla którego warto latem przerzucić się na zupy. Mniej kalorii i ciężkostrawnego białka, więcej witamin, błonnika i minerałów. Zupy zaopatrzą nas także w więcej płynów, co latem ma znaczenie.
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki),
15 dag ziemniaków,
15 dag marchwi,
15 dag pora,
10 dag drobnego makaronu,
garść kiełków słonecznika,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki kroimy w kostkę a marchewkę w talarki.
Warzywa wkładamy do bulionu i gotujemy ok. 10 minut.
Na 3 minuty przed końcem dokładamy pora pokrojonego w małe trójkąciki.
Ziemniaki powinny być miękkie a marchewka lekko chrupiąca.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Drobniutki makaron gotujemy według instrukcji z opakowania.
Do miseczek wkładamy makaron i zalewamy go zupą.
Na wierzch kładziemy kilka kiełków słonecznikowych.
Jak podawać?
Podajemy solo lub z pieczywem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |