Sałatka warzywna z dodatkiem mięsa to propozycja na lekki obiad lub kolację. Jest pożywna, sycąca a jednocześnie łatwo przyswajalna i lekkostrawna. Kalarepa to cenne warzywo o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Posiada wysoką zawartość składników mineralnych i witamin. Młodą kalarepę należy spożywać razem z listkami, bo w nich jest najwięcej witamin.
Składniki:
30 dag polędwicy wieprzowej,
2 małe kalarepy,
2 ogórki,
2 pomidory,
pół pęczka natki pietruszki,
pół pęczka koperku,
3 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka soku z cytryny,
pół łyżeczki musztardy,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Polędwicę pokroić w plastry i usmażyć na patelni.
Następnie wystudzić i pokroić w paski.
Kalarepę i ogórki obrać i pokroić w słupki.
Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w kostkę.
Natkę i koperek pokroić drobno.
Polędwicę połączyć z warzywami.
Oliwę rozetrzeć z sokiem z cytryny, musztardą, solą, pieprzem i tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
Odstawić na pół godziny w celu połączenia smaków.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 18 zł |