Przy pierogach własnej roboty jest trochę pracy, ale efekt i satysfakcja murowane. Ciasto jest delikatne, a farsz zawsze możemy przygotować według własnego gustu i doprawić po swojemu. Kapusta uduszona na maśle i połączona z koperkiem jest już smaczna sama w sobie, a zapieczona w piekarniku razem z pierogami staje się daniem niecodziennym i smakuje każdemu.
Składniki:
średnia główka kapusty,
cebula cukrowa,
pęczek koperku,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz,
płaska łyżeczka mąki.
Pierogi:
pół kg mąki,
2 jajka,
szklanka wody,
szczypta soli,
pół kg mięsa wieprzowo-wołowego,
20 dag wątróbki drobiowej,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
listek laurowy,
sól,
pieprz,
cebula.
Jak przyrządzić?
Mięso wieprzowe i wołowe ugotować razem z warzywami i listkiem laurowym.
10 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę.
Mięso, wątróbkę i warzywa zemleć w maszynce, doprawić solą i pieprzem.
Jeżeli farsz jest za suchy, dodać kilka łyżek wywaru z gotowanego mięsa.
Z mąki, jajek, soli i wody zagnieść ciasto, rozwałkować na cienki placek i wykroić kółka.
Na środku każdego kółka kłaść farsz i dokładnie sklejać.
Gotować w lekko osolonej wodzie, po wypłynięciu 2 minuty.
Kapustę pokroić cienko, cebulę pokroić w kostkę.
Na łyżce masła podsmażyć cebulę i kapustę.
Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dusić do miękkości.
Koperek pokroić, dodać do kapusty.
Drugą łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę.
Kapustę wymieszać razem z zasmażką i jeszcze chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem.
Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć pierogi i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Danie podawać gorące.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 26 zł |