Mięsne pierogi zapiekane z kapustą - Przepis

Przepis kulinarny
Mięsne pierogi zapiekane z kapustą Zobacz 8 zdjęć

Przy pierogach własnej roboty jest trochę pracy, ale efekt i satysfakcja murowane. Ciasto jest delikatne, a farsz zawsze możemy przygotować według własnego gustu i doprawić po swojemu. Kapusta uduszona na maśle i połączona z koperkiem jest już smaczna sama w sobie, a zapieczona w piekarniku razem z pierogami staje się daniem niecodziennym i smakuje każdemu.

Składniki:

średnia główka kapusty,
cebula cukrowa,
pęczek koperku,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz,
płaska łyżeczka mąki.

Pierogi:

pół kg mąki,
2 jajka,
szklanka wody,
szczypta soli,
pół kg mięsa wieprzowo-wołowego,
20 dag wątróbki drobiowej,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
listek laurowy,
sól,
pieprz,
cebula.

Jak przyrządzić?

Mięso wieprzowe i wołowe ugotować razem z warzywami i listkiem laurowym.

10 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę.

Mięso, wątróbkę i warzywa zemleć w maszynce, doprawić solą i pieprzem.

Jeżeli farsz jest za suchy, dodać kilka łyżek wywaru z gotowanego mięsa.

Z mąki, jajek, soli i wody zagnieść ciasto, rozwałkować na cienki placek i wykroić kółka.

Na środku każdego kółka kłaść farsz i dokładnie sklejać.

Gotować w lekko osolonej wodzie, po wypłynięciu 2 minuty.

Kapustę pokroić cienko, cebulę pokroić w kostkę.

Na łyżce masła podsmażyć cebulę i kapustę.

Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dusić do miękkości.

Koperek pokroić, dodać do kapusty.

Drugą łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę.

Kapustę wymieszać razem z zasmażką i jeszcze chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem.

Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć pierogi i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Danie podawać gorące.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania75 min.
Trudnośćwymagający
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt26 zł

Mięsne pierogi zapiekane z kapustą: Podobne przepisy

Mięsne pierogi zapiekane z kapustą: wypróbuj również

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... smaków z dużą częstotliwością. Oprócz pierogów z mięsem, grzybami, kapustą czy kaszą wspomnieć trzeba także o tych na słodko z truskawkami albo jagodami. Ciekawą propozycją jest natomiast przepis ... Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... już wystarczająco ostygnie, wkładamy ją do ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania ...

dawno temu

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

... Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało ... się ciastem. Wyrabiaj je około 15 minut, aż zaczną ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... plan. Zanim zabierzemy się do lepienia pierogów albo uszek, warto jest jednak skonsultować swoje propozycje z bliskimi. Istnieje wiele świątecznych potraw, więc na pewno znajdziemy tam tradycyjne ... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... już we trzy, razem z ...

dawno temu

Makaron zapiekany z jabłkami

... Dania mięsne są na porządku dziennym? Czas na miłą odmianę. Zaserwuj swojemu maluchowi pyszny makaron zapiekany z jabłkami. Ta słodka uczta nasyci nie tylko twojego szkraba, ale i całą rodzinę. Sprawdź, jak przyrządzić danie. ... Dania mięsne są ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez wątpienia kiszona kapusta. Trudno wyobrazić sobie jej brak nie tylko na wigilijnym stole ... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Zalety kapusty

... Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie ... jest też przyrządzenie z niej pożywnej ...

dawno temu

Sałatka wigilijna z ananasem

... Co pojawia się na twoim stole w wigilijny wieczór? Na pewno jest barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, karp. A czy jadłaś już sałatkę wigilijną? Jeśli nie, to powinnaś jej spróbować w tym roku ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas ... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji ...

dawno temu

Powiązane Tematy