W dziedzinie ciast panują mody. Kto bywa na imprezach rodzinnych, ten wie, że przepisy się powtarzają, pewne ciasta znikają, inne zdobywają podniebienia gości na sezon czy dwa. Niniejszy przepis dotarł do mnie z kilku stron. Jest ostatnio modny. Wersji ma kilka, a poniższa chwalona była najbardziej. Kajmak można zrobić samemu lub skorzystać z gotowego, pestki słonecznika można zastąpić najrozmaitszymi orzechami.
Składniki:
Biszkopt:
4 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
5 jaj,
¾ szklanki cukru,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao.
Masa:
400 ml gotowego kajmaku,
15 dag masła.
Słonecznikowa polewa:
40 dag ziaren słonecznika,
3 łyżki mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru,
10 dag masła.
Poncz do nasączenia biszkoptu:
¼ szklanki ostudzonej kawy,
50 ml koniaku,
1 łyżka cukru.
Jak przyrządzić?
Najpierw pieczemy biszkopt.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy z cukrem.
Kiedy piana będzie sztywna, dodajemy do niej po jednym żółtku i po jednej łyżce mąki - cały czas mieszając.
Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i kakao.
Całość wlewamy do tortownicy wysmarowanej odrobiną masła.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 30 minut.
Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło miksujemy z masą kajmakową i odstawiamy.
W rondelku podgrzewamy resztę masła, wlewamy mleko, wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz ziarna słonecznika.
Całość mieszamy.
Kiedy cukier się rozpuści, masę słonecznikową układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut.
Kiedy słonecznik nabierze złotej barwy, jest gotowy.
Biszkopt nasączamy ponczem złożonym z zimnej kawy, koniaku i cukru.
Następnie nakładamy masę kajmakową, a na to warstwę masy słonecznikowej.
Jak podawać?
Ciasto podajemy wystudzone w lodówce co najmniej przez 2 godziny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |