Karnawał to nie tylko bale i roztańczone domówki, ale też dobre jedzenie, a zwłaszcza domowe słodkości. Samodzielnie przygotowane faworki z wiśniami to rozkosz dla podniebienia. Chrupiące wiatraczki są w sam raz na karnawałową imprezę i na tłusty czwartek.
Składniki:
pół kg mąki,
10 żółtek,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki gęstej śmietany,
cukier waniliowy,
cukier puder do posypania,
olej do smażenia,
wiśnie z kompotu.
Jak przyrządzić?
Do przesianej mąki dodać żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia.
Zagnieść elastyczne ciasto.
Przez kilka minut ciasto obijać wałkiem składając je często na pół.
Zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.
Następnie ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kwadraty, ponacinać wszystkie rogi i uformować wiatraczki.
Olej mocno podgrzać w głębokiej patelni i smażyć ciastka na złoty kolor.
Wiatraczki wykładać na papierowe ręczniki, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Jak podawać?
Przed podaniem udekorować wiśniami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 17 zł |