Znudziły cię tradycyjne kotlety mielone? Zamiast mięsa wołowo-wieprzowego użyj zmielonego mięsa indyczego. Takie kotlety mielone są delikatniejsze, zdrowsze i szybciej się smażą. Czerwona cebula i mieszanka przypraw czyni z nich danie bardziej egzotyczne. Można je podać z kalafiorem obtoczonym w jajku lub tradycyjnie z ziemniakami.
Składniki:
Pół kg mielonego mięsa z indyka,
1 kajzerka namoczona w mleku, słabo odciśnięta,
2 jajka,
sól,
czarny pieprz,
2 czerwone cebule,
do wyboru dwie mieszanki przypraw: pieprz zielony, rozmaryn, gorczyca, tymianek, czosnek lub biały pieprz, kolendra, anyż, kminek,
bułka tarta do obtaczania,
olej do smażenia,
kalafior.
Jak przyrządzić?
Mielone mięso z indyka rozdrobnić w misce, wbić jajko, dodać kajzerkę namoczoną w mleku, słabo odciśniętą, przyprawy (opcjonalnie, odrobinę do smaku jednej lub drugiej meszanki) i pieprz.
Wymieszać i odstawić.
Pokroić czerwoną cebulę (może być też biała) w kostkę, podsmażyć na niewielkim ogniu, na oleju, doprawić solą i pieprzem.
Zeszkloną wrzucić do miski z mięsem, poczekać, aż ostygnie, posolić mięso, a następnie wymieszać.
Formować niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki, obtaczać w bułce tartej i piec na złoty kolor z obu stron.
Następnie zmniejszyć ogień i piec przewracając od czasu do czasu, około 20 minut.
W tym czasie gotować kalafior, posolić go.
Gdy będzie miękki, odcedzić, obtaczać w rozbełtanym jajku i smażyć na patelni około 2 minut.
Jak podawać?
Mielone kotlety z indyka podawać razem z kalafiorem lub ziemniakami i dowolną surówką.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 19 zł |