Śledzie z suszonymi śliwkami

Przepis kulinarny
Śledzie z suszonymi śliwkami Zobacz 10 zdjęć

Śledzie są symbolem postu. Mają zarówno swoich przeciwników jak i zwolenników. Doceniamy ich walory smakowe, nie zawsze wiedząc jak wielką mają wartość odżywczą. Są źródłem pełnowartościowego białka i zdrowego tłuszczu. Za sprawą witaminy D poprawiają pracę mózgu, zwiększają odporność. Chociaż zalicza się je do ryb tłustych, nie są zbyt kaloryczne. Suszone śliwki dodają śledziom trochę słodyczy, a razem z cebulą tworzą doskonały duet.

Składniki:

pół kg filetów śledziowych solonych,
15 dag suszonych śliwek,
2 czerwone cebule,
2 łyżki oleju rzepakowego,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Filety śledziowe moczyć w wodzie około 2 godzin (w zależności od stopnia zasolenia), w trakcie próbować, aby za bardzo się nie wymoczyły i nie były mdłe.

Suszone śliwki namoczyć w wodzie na około pół godziny, następnie przełożyć do garnka, podlać 2 łyżkami wody i dusić, aż będą bardzo miękkie i będą się rozpadać.

Zmiksować.

Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż będzie miękka.

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, układać w słoiku warstwami, na dno cebula, następnie śledzie i zmiksowane śliwki.

I tak do wyczerpania składników.

Na wierzchu posypać pieprzem, słoik zamknąć i odstawić na 2-3 dni.

Po tym czasie śledzie są najlepsze.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł

Śledzie z suszonymi śliwkami: Podobne przepisy

Śledzie z suszonymi śliwkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy