Śledzie są symbolem postu. Mają zarówno swoich przeciwników jak i zwolenników. Doceniamy ich walory smakowe, nie zawsze wiedząc jak wielką mają wartość odżywczą. Są źródłem pełnowartościowego białka i zdrowego tłuszczu. Za sprawą witaminy D poprawiają pracę mózgu, zwiększają odporność. Chociaż zalicza się je do ryb tłustych, nie są zbyt kaloryczne. Suszone śliwki dodają śledziom trochę słodyczy, a razem z cebulą tworzą doskonały duet.
Składniki:
pół kg filetów śledziowych solonych,
15 dag suszonych śliwek,
2 czerwone cebule,
2 łyżki oleju rzepakowego,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Filety śledziowe moczyć w wodzie około 2 godzin (w zależności od stopnia zasolenia), w trakcie próbować, aby za bardzo się nie wymoczyły i nie były mdłe.
Suszone śliwki namoczyć w wodzie na około pół godziny, następnie przełożyć do garnka, podlać 2 łyżkami wody i dusić, aż będą bardzo miękkie i będą się rozpadać.
Zmiksować.
Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż będzie miękka.
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, układać w słoiku warstwami, na dno cebula, następnie śledzie i zmiksowane śliwki.
I tak do wyczerpania składników.
Na wierzchu posypać pieprzem, słoik zamknąć i odstawić na 2-3 dni.
Po tym czasie śledzie są najlepsze.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |