To wyjątkowe doznanie kulinarne. Piętnastowieczna zupa przygotowywana przez braci zakonnych ze wschodniego Tyrolu świadczy chyba o tym, że dobrze im się wiodło. W tradycji niemieckiej pozostała jako wielkanocne pierwsze danie, ale można ją z powodzeniem przygotowywać na obiad każdego innego dnia. Wyjątkowo smaczna ale niemożliwie kaloryczna. Smażony boczek w zupie znamy, choćby z grochówki, ale tutaj, w połączeniu ze zmiksowaną szynką i mlekiem daje dziwny, choć nieco znajomy efekt.
Składniki:
10 dag wędzonego boczku,
5 dag mąki pszennej,
½ litra mleka,
15 dag szynki,
½ litra bulionu cielęcego (z kostki),
½ szklanki śmietany,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
szczypiorek,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Boczek kroimy w cienkie plasterki i smażymy w rondlu na małym ogniu, aż się zarumieni, a tłuszcz wytopi.
Wtedy dodajemy mąkę i smażymy mieszając, aż zasmażka się zarumieni.
Odlewamy kilka łyżek mleka do pojemnika, a resztę wlewamy do boczku z mąką.
Mieszamy i dalej podgrzewamy na małym ogniu.
Odlane mleko miksujemy z szynką i dodajemy do zupy.
Wlewamy bulion, doprawiamy papryką i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając.
Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
Zaprawiamy śmietaną.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Jak podawać?
Podajemy z grzankami lub pieczywem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |