Polędwica wieprzowa to mięso chude, miękkie - dobrze się kroi, rozbija i faszeruje. Polędwica owinięta szynką parmeńską i podana ze słodko – winnym sosem żurawinowym to niebanalna i efektowna propozycja na komunijne przyjęcie lub niedzielny obiad.
Składniki:
2 polędwice wieprzowe (około 40 dag),
10 dag cienko pokrojonej szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej,
10 dag suszonej żurawiny,
szklanka białego wytrawnego wina,
łyżeczka mąki,
łyżka masła,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Polędwice oczyścić z błon, natrzeć solą, pieprzem i smażyć na maśle z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Przełożyć na deskę, owinąć szynką parmeńską i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Do naczynia wlać wino i dodać żurawinę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Sos przelać na patelnię i zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Jak podawać?
Polędwiczki podawać razem z sosem żurawinowym i warzywami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |