Bogaty w witaminy i sole mineralne brokuł pod względem zawartości witaminy C przewyższa nawet owoce cytrusowe. Warto wkomponować go w swoje menu, zwłaszcza że jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Delikatne w smaku warzywo świetnie nadaje się do wszelakich zup typu krem, dając im ładny zielonkawy kolor. Zupa brokułowa z dodatkiem mięsnych uszek doda energii i nasyci pusty żołądek.
Składniki:
1 brokuł,
marchew,
pietruszka,
3 ziemniaki,
cebula,
łyżka masła,
szklanka mleka,
kostka rosołowa,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz czarny.
Uszka:
pół kg mąki,
jajko,
woda,
szczypta soli,
szczypta pieprzu czarnego,
ugotowane mięso wołowe i wieprzowe (około pół kg) z rosołu,
ugotowana marchewka,
pietruszka,
cebula.
Jak przyrządzić?
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle.
Do litra wody dodać pokrojone warzywa, podsmażoną cebulę, kostkę rosołową i gotować około 15 minut.
Następnie dodać brokuł podzielony na różyczki, szklankę mleka i gotować 10 minut.
Zupę przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Kilka różyczek brokuła wyjąć z zupy w całości.
Zupę zmiksować.
Z mąki, jaja, wody zagnieść elastyczne ciasto.
Mięso wyjąć z rosołu i przepuścić przez maszynkę razem z marchewką, pietruszką i cebulą.
Farsz doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować, pociąć na niewielkie kwadraciki, wypełnić farszem, skleić.
Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Jak podawać?
Krem brokułowy rozlać na talerze, przystroić różyczkami brokuła i dodać po kilka uszek.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |