Młode warzywa są najsmaczniejsze - delikatne, pełne witamin. Uzupełniają dietę, upiększają talerze. Soczysty i świeży smak warzyw zachęca nas do jedzenia i przyrządzania ich na wiele sposobów. Bardzo dobrze smakują na surowo w postaci sałatek, gotowane na parze, zapiekane w piekarniku. Chrupiąca surówka z bukietu młodych warzyw, wzbogacona czosnkowym twarożkiem to znakomity dodatek do dań mięsnych.
Składniki:
mała główka sałaty,
2 kalarepki,
2 marchewki,
2 cebule dymki,
szczypiorek,
15 dag twarogu,
ząbek czosnku,
2 łyżki śmietany,
łyżka płynnego miodu,
5 orzechów włoskich,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Orzechy drobno posiekać.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, przyprawić solą i pieprzem.
Cebulę drobno posiekać.
Twaróg zmiksować ze śmietaną i czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem.
Sałatę umyć i porwać na kawałki.
Kalarepkę i marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej.
Szczypiorek drobno pokroić.
Warzywa połączyć ze sobą, polać przygotowanym sosem i lekko wymieszać.
Posypać orzechami i ozdobić kleksami twarożku.
Jak podawać?
Podawać do dań obiadowych lub samodzielnie jako przekąskę.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |