Wszyscy lubimy lekkie, delikatne zupy warzywne, bo są lekkostrawne i zdrowe. Wymagają niewielkiego nakładu pracy, a zmiksowane smakują nawet dzieciom. Zupa z samej młodej cukinii byłaby mdła, ale w zestawie z kalarepą o lekko ostrym, piekącym smaku nabiera zdecydowanego wyrazu. Atrakcyjności temu daniu dodają panierowane kulki z cukinii.
Składniki:
2 nieduże cukinie,
kalarepa,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
cebula cukrowa,
ząbek czosnku,
pęczek koperku,
2 jaja,
2 łyżki bułki tartej,
łyżka masła,
2 łyżki śmietany,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kalarepę obrać i pokroić na kawałki, cukinię pokroić na kawałki.
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w plasterki, cebulę w kostkę.
Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z litrem wody i gotować do miękkości warzyw.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy pod koniec gotowania.
Zupę zmiksować, przyprawić solą, pieprzem i śmietaną.
Posypać pokrojonym drobno koperkiem.
Z drugiej cukinii wydrążyć małe kulki, oprószyć solą i odstawić na 10 minut.
Następnie moczyć w rozkłóconym jajku i panierować w bułce tartej.
Smażyć na maśle na złoty kolor i nabijać na patyczek do szaszłyków.
Podawać razem z zupą krem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |