Krem z cukinii i kalarepy - Przepis

Przepis kulinarny
Krem z cukinii i kalarepy Zobacz 9 zdjęć

Wszyscy lubimy lekkie, delikatne zupy warzywne, bo są lekkostrawne i zdrowe. Wymagają niewielkiego nakładu pracy, a zmiksowane smakują nawet dzieciom. Zupa z samej młodej cukinii byłaby mdła, ale w zestawie z kalarepą o lekko ostrym, piekącym smaku nabiera zdecydowanego wyrazu. Atrakcyjności temu daniu dodają panierowane kulki z cukinii.

Składniki:

2 nieduże cukinie,
kalarepa,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
cebula cukrowa,
ząbek czosnku,
pęczek koperku,
2 jaja,
2 łyżki bułki tartej,
łyżka masła,
2 łyżki śmietany,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalarepę obrać i pokroić na kawałki, cukinię pokroić na kawałki.

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w plasterki, cebulę w kostkę.

Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z litrem wody i gotować do miękkości warzyw.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy pod koniec gotowania.

Zupę zmiksować, przyprawić solą, pieprzem i śmietaną.

Posypać pokrojonym drobno koperkiem.

Z drugiej cukinii wydrążyć małe kulki, oprószyć solą i odstawić na 10 minut.

Następnie moczyć w rozkłóconym jajku i panierować w bułce tartej.

Smażyć na maśle na złoty kolor i nabijać na patyczek do szaszłyków.

Podawać razem z zupą krem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł

Krem z cukinii i kalarepy: Podobne przepisy

Krem z cukinii i kalarepy: wypróbuj również

Powiązane Tematy