Słodka zupa z dyni i pomarańczy - Przepis

Przepis kulinarny
Słodka zupa z dyni i pomarańczy Zobacz 5 zdjęć

Zmiksowana na pakę słodka zupa z dyni i pomarańczy smakuje zwłaszcza dzieciom. Ale i dorosłym przypadnie do gustu gęsta zupa – krem bez dodatku soli, za to ze słodką śmietanką i cukrem waniliowym. Ma niezwykły kolor. Można ją podawać na ciepło lub zimno, jako zupę lub deser.

Składniki:

¼ średniej wielkości dyni,
2 pomarańcze,
cztery łyżki śmietanki 12%,
dwie łyżeczki cukru waniliowego.

Jak przyrządzić?

Dynie obrać, odjąć miękki miąższ z pestkami.

Twardy pokroić i wrzucić do garnka, zalać wodą tak, by przykryła dynię i gotować do miękkości.

Dojrzałe słodkie pomarańcze obrać ze skóry i z białej skórki w środku.

Miąższ zmiksować.

Wrzucić do ugotowanej dyni, chwilę pogotować i ponownie zmiksować.

Jeśli pomarańcze nie były dość słodkie i zupa jest kwaśna, należy dosłodzić cukrem.

Zamiast pomarańczy można użyć kilku łyżek konfitury z pomarańczy.

Zupę zdjąć z gazu i doprawić łyżką śmietanki.

Resztę śmietany wymieszać z cukrem waniliowym aż do jego rozpuszczenia.

Przed podaniem polać zupę, tworząc dowolny wzór.

Jak podawać?

Podawać na ciepło lub na zimno.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Słodka zupa z dyni i pomarańczy: Podobne przepisy

Słodka zupa z dyni i pomarańczy: wypróbuj również

Powiązane Tematy