Zmiksowana na pakę słodka zupa z dyni i pomarańczy smakuje zwłaszcza dzieciom. Ale i dorosłym przypadnie do gustu gęsta zupa – krem bez dodatku soli, za to ze słodką śmietanką i cukrem waniliowym. Ma niezwykły kolor. Można ją podawać na ciepło lub zimno, jako zupę lub deser.
Składniki:
¼ średniej wielkości dyni,
2 pomarańcze,
cztery łyżki śmietanki 12%,
dwie łyżeczki cukru waniliowego.
Jak przyrządzić?
Dynie obrać, odjąć miękki miąższ z pestkami.
Twardy pokroić i wrzucić do garnka, zalać wodą tak, by przykryła dynię i gotować do miękkości.
Dojrzałe słodkie pomarańcze obrać ze skóry i z białej skórki w środku.
Miąższ zmiksować.
Wrzucić do ugotowanej dyni, chwilę pogotować i ponownie zmiksować.
Jeśli pomarańcze nie były dość słodkie i zupa jest kwaśna, należy dosłodzić cukrem.
Zamiast pomarańczy można użyć kilku łyżek konfitury z pomarańczy.
Zupę zdjąć z gazu i doprawić łyżką śmietanki.
Resztę śmietany wymieszać z cukrem waniliowym aż do jego rozpuszczenia.
Przed podaniem polać zupę, tworząc dowolny wzór.
Jak podawać?
Podawać na ciepło lub na zimno.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |