Wieprzowina z marchewką i pomidorami. Danie z sałatką i kaszą

Przepis kulinarny
Wieprzowina z marchewką i pomidorami. Danie z sałatką i kaszą Zobacz 8 zdjęć

Wieprzowa łopatka nie należy do mięs okazjonalnych, częściej robimy z niej mielone niż wykwintne danie. Jednak odpowiednio przyrządzona i podana, ma swoje zalety. Upieczona z marchewką i pomidorami staje się miękka, soczysta i delikatna.
 
 

Składniki:

60 dag łopatki wieprzowej,
3 marchewki,
3 mięsiste pomidory,
cebula,
2 ząbki czosnku,
płaska łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
szklanka kaszy jęczmiennej,
główka sałaty,
jogurt naturalny,
łyżka soku z cytryny,
szczypta cukru,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na porcje.

Natrzeć majerankiem, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.

Mięso obsmażyć na gorącym oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posolić.

Obłożyć pokrojoną marchewką, cebulą i sparzonymi pomidorami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 40 minut.

Kaszę jęczmienną ugotować w trzech szklankach wody lekko osolonej.

Sałatę opłukać, porwać na kawałki, polać sosem zrobionym z jogurtu, soku z cytryny, soli i cukru.

Jak podawać?

Mięso wyłożyć na półmisek, obłożyć pieczonymi warzywami, podać z kaszą i sałatą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania55 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt22 zł

Wieprzowina z marchewką i pomidorami. Danie z sałatką i kaszą: Podobne przepisy

Wieprzowina z marchewką i pomidorami. Danie z sałatką i kaszą: wypróbuj również

Powiązane Tematy