Wieprzowa łopatka nie należy do mięs okazjonalnych, częściej robimy z niej mielone niż wykwintne danie. Jednak odpowiednio przyrządzona i podana, ma swoje zalety. Upieczona z marchewką i pomidorami staje się miękka, soczysta i delikatna.
Składniki:
60 dag łopatki wieprzowej,
3 marchewki,
3 mięsiste pomidory,
cebula,
2 ząbki czosnku,
płaska łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
szklanka kaszy jęczmiennej,
główka sałaty,
jogurt naturalny,
łyżka soku z cytryny,
szczypta cukru,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na porcje.
Natrzeć majerankiem, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.
Mięso obsmażyć na gorącym oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posolić.
Obłożyć pokrojoną marchewką, cebulą i sparzonymi pomidorami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 40 minut.
Kaszę jęczmienną ugotować w trzech szklankach wody lekko osolonej.
Sałatę opłukać, porwać na kawałki, polać sosem zrobionym z jogurtu, soku z cytryny, soli i cukru.
Jak podawać?
Mięso wyłożyć na półmisek, obłożyć pieczonymi warzywami, podać z kaszą i sałatą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |