Składniki:
mięso mielone – 0,3 kg, ciasto francuskie – 1 opakowanie, natka pietruszki posiekana – 1 łyżka, suszone pomidory – 50 g, mozzarella – 1 szt., jajko – 1 szt., śmietana 30% - 50 ml.
Jak przyrządzić?
Śmietanę połącz z jajkiem. Suszone pomidory i mozzarellę pokrój w kostkę. Mielone mięso wymieszaj ze śmietaną, z natkę pietruszki, suszone pomidory i mozzarellę. Zimne ciasto rozwiń i wyłóż nim foremki na tarteletki wysmarowane tłuszczem i oprószone mąką. Zapiecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku – 10 min. Po tym czasie wyłóż porcję farszu na tarteletki i przykryj je dekoracyjnie pozostałym ciastem. Piecz jeszcze ok. 25 min.
Jak podawać?
Idealnie pasuje jako przystawka, dodatek do dań lub samodzielna propozycja na lunch, podwieczorek, kolację...
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Asia B. |