Składniki:
opakowanie ciemnych spodów do tortu, śmietana 36% (0,5l), serek mascarpone, 2 łyżeczki żelatyny, owoce sezonowe, kieliszek wódki, pół szklanki cukru pudru, polewa deserowa, listek mięty do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Serek mascarpone zmiksować z niecałą szklanką śmietanki, resztę śmietanki ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Śmietanę połączyć z masą serową, dodać kieliszek wódki i żelatynę, wszystko dokładnie połączyć (ja robię to mikserem). 3-4 łyżkami masy posmarować 1 spód i posypać owocami. Ja wykorzystuję tylko 2 spody, więc ten pierwszy przykrywam następnym spodem, smaruję masą i dekoruję owocami i listkiem mięty. Potem pozostaje tylko rozpuścić polewę i udekorować nią tort. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Madziunia0906 |