Składniki:
1 1/2 szklanki maki pszennej, 1/2 szklanki cukru brązowego bądź białego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 jajka, 1 cukier wanilinowy, 1/3 kostki masła lub margaryny, 200 g orzechów zmielonych.
Jak przyrządzić?
Wszystkie sypkie składniki pomieszać czyli: mąkę, cukry, sodę i zmielone orzechy, dodać szczyptę soli. Następnie wbić jajka oraz dodać rozpuszczone i lekko ostudzone masło. Ciasto dokładnie wymieszać, ma być gęste, ale jeśli nie chce się zlepić, bo jest za sypkie, dodać śmietany lub innego płynu (mleka, jogurtu, maślanki). Tak zrobione ciasto nakładać na brytfankę, wyłożoną papierem do pieczenia, małą łyżeczką, zachowując odstępy. Piec w 200 stopniach przez ok. 10 minut aż się zarumienią.Smacznego!
Jak podawać?
Ze szklanką mleka.
Uwagi:
Z tej porcji wychodzi ok. 50 sztuk ciastek.Do ciasta można dodać wszystkie bakalie wedle smaku i zachcianek, nawet czekoladę pokrojoną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Lillith |