Składniki:
Główka kapusty (średnia wielkość),
2 marchewki,
cebula,
pęczek natki pietruszki,
pęczek szczypioru,
papryka(3 kolory po jednej),
2/3 szklanki oliwy,
1/2 szklanki octu,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki stołowe soli.
Jak przyrządzić?
Kapustę pokroić bardzo cienko, papryki pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule pokroić w drobną kostkę lub w piórka, natkę pietruszki i szczypior posiekać. Wszystko wymieszać.Zalewa: oliwę, ocet, cukier i sól zagotować (do garnka wlać oliwę, ocet, cukier i sól) mieszać i kiedy wszystko zaczyna się prawie gotować, widać po bąblach, tą zalewą zalewamy nasze wcześniej przygotowane warzywa, mieszamy wszystko bardzo dokładnie i czekamy do ostygnięcia, mieszamy i pakujemy do słoików, sok który zostanie rozlewamy do każdego słoika. Wstawiamy do lodówki, po 3 godzinach mamy gotową surówkę, ale najlepsza jest na drugi dzień, czym dłużej stoi, jest lepsza. Smacznego.
Uwagi:
Proporcje podane są do średniej wielkości kapusty około 1,5 - 2 kg.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Autor | Andy |