Składniki:
tilapia (4 płaty), kiwi 2 szt., pieczarki 4 większe, śmietana 18% 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, maka pszenna 1 łyżka, czosnek 1 ząbek, zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Rybę obmyć zimną wodą, włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, aby zakryły rybę. Następnie gotujemy przez ok. 5 minut, dodajemy pokrojone pieczarki i po 3 minutach dokładamy pokrojone kiwi i posiekany czosnek, na koniec dosypujemy zioła prowansalskie i majeranek, sól i pieprz. Do osobnego małego garnuszka wkładamy śmietanę i mąki, dolewamy wywar z ryby i mieszamy do jednolitej masy, a następnie zalewamy rybę, od tej pory musimy uważać, aby potrawa nam się nie przypaliła, dlatego częściej mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe.
Jak podawać?
Gotową potrawą możemy polać ziemniaki, obok wyjmujemy z sosu rybę i do tego surówkę, pychotka:)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | kamila |