Na typowej imprezie chipsy i krakersy to już norma. Miło, jeśli mają oprawę w postaci smacznych dipów. Jednym z nich może być pasta z awokado, która pasuje do chipsów, krakersów a także do bagietki. Pasta doda imprezie eleganckiego charakteru. Jest również bardzo prawdopodobne, że wrogowie awokado nie zorientują się, że mają z nim do czynienia. Awokado jest bardzo odżywcze - zawiera m.in. witaminy, tłuszcze, błonnik, wapń, fosfor i potas. Zatem, korzystajmy z tego dobrodziejstwa.
Składniki:
1 duży owoc awokado,
20 dag twarożku śmietankowego,
sok i skórka otarta z połówki cytryny,
2 łyżki śmietany 22%,
1 łyżka majonezu,
1-2 ząbki czosnku,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Przeciśnięty przez praskę czosnek rozcieramy z solą, a następnie mieszamy z twarożkiem.
Dodajemy śmietanę, majonez, sok i skórkę z cytryny oraz sól i pieprz.
Wszystko to miksujemy.
Umyte awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę (nie wyrzucamy, przyda się do dekoracji i ochroni sos przed zbrązowieniem) i łyżeczką wyjmujemy miąższ.
Dodajemy go do masy i kolejny raz wszystko miksujemy.
Pastę musimy przed podaniem schłodzić w lodówce.
Na czas chłodzenia wkładamy do niej pestkę, która ma właściwości chroniące potrawy z awokado przed zbrązowieniem.
Przed podaniem pestkę możemy wyjąć.
Jak podawać?
Pastę podajemy w salaterce, udekorowaną zieloną pietruszką, najlepiej w otoczeniu chipsów i krakersów.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |