Składniki:
50 ml lubelskiej miętówki,
sprite lub woda gazowana,
pokruszony lód,
wyciśnięta cząstka limonki,
odrobina syropu cukrowego lub cukru trzcinowego,
listki świeżej mięty.
Jak przyrządzić?
Do wysokiej szklanki wystarczy wrzucić pokruszony lód naprzemiennie z miętą. Całość zalać wódką, syropem cukrowym i skropić wyciśniętym sokiem z limonki, uzupełnić wodą lub spritem. Udekorować miętą i limonką. Pić przez słomkę.
Potrzebne przybory:
Szklanka typu long drink, słomka.
Uwagi:
Jak najłatwiej i najsmaczniej zapewnić sobie wspaniały humor i przy okazji ugasić pragnienie? Co pić, aby gorąca atmosfera nie uderzyła nam zbytnio do głów i nie odebrała ochoty do długich wieczornych posiadówek?Obowiązkową pozycją z pewnością będzie drink, bez którego nie można powiedzieć, że „lato mamy zaliczone” – Mojito. To legendarny już napój na bazie rumu, którego ojczyzną jest gorąca Kuba. My proponujemy ułatwić sobie przygotowanie tego drinka i zamienić na nasze rodzime „Modżajto”.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | departmentstore |