Składniki:
2-3 (zależy jak duże) filety ze świeżej białej ryby bez ości (ważne) dobry jest dorsz,
ser 100-200g (w sumie wedle uznania i w zależności jak jest solony) polecam cheddar lub parmezan,
masło 50g najlepiej niesolone,
białe wino ok. szklanki (polecam Sancerre 2010) chociaż każde inne powinno dać radę,
świeży szpinak do 0.5 kilo,
3-4 ząbki czosnku,
pieprz czarny wedle uznania,
1/4 szklanki soku z cytryny,
1-2 łyżki mild tabasco - zielone może być normalne wtedy polowa z tego.
Jak przyrządzić?
Wcześniej przyprawioną rybę (pieprz) smażymy na rozgrzanym maśle, aby masło się nie przypalało. Monza dodać kropelkę oliwy lub ewentualnie oleju. Rybkę smażymy max minutę z każdej strony na fullpower. Wyciągamy rybkę. Do pozostałego masła dolewamy winko, zmniejszamy ogień i czekamy, aż zacznie szumieć (nie gotować), wtedy tarkujemy ser i mieszamy, by wszystko się pięknie połączyło. Podkręcamy z powrotem na maksa i dorzucamy szpinak (który wcześniej został rozerwany w waszych dłoniach - nie pocięty nożem) i posiekany czosnek + tabasco. Mieszamy i jak szpinak zmniejszy swoją objętość o połowę, dorzucamy rybkę. Ważne, nie przejmujcie się, że rybka się rozpadnie, o to chodzi. I na koniec sok z cytryny.
Potrzebne przybory:
fartuch :) patelnia, coś do mieszania najlepiej drewienko, nóż :)
Jak podawać?
małe salaterki
Uwagi:
wszystkie podałem na oko, gdyż nigdy jak gotuję, nie używam miarek. Przepis jak dla mnie wyśmienity jako przystawka. Może być zarówno zupa rybno-serowa ze szpinakiem jak i przystawka. Wszystko zależy jak dużo dacie wina i jak długo będzie się redukować. Polecam z niemieckim winem Riesling jako przystaweczkę.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 7 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | mistrzpatelni:) |