Składniki:
1 średnia dynia, 3 ziemniaki, 2 duże cebule, 1 marchewka, chilli, sól, pieprz, świeży tymianek, natka pietruszki, śmietana, chleb lub bagietka, olej.
Jak przyrządzić?
3 łyżki oleju rozgrzej w dużym garnku. Wsyp pokrojoną w plastry marchewkę i grubo pokrojoną jedną cebulę. Po chwili dodaj skrojoną w kostkę obraną dynię. Smaż, aż wszystko zacznie się rozpadać. Żeby się nie przypaliło, podlewaj co jakiś czas małą ilością wody. Wystudź. Zmiksuj na krem. Podgrzej delikatnie doprawiając do smaku i dodaj podsmażoną, w kostkę skrojoną cebulę. Na patelni obok, na maleńkiej ilości oliwy, oleju lub masła podsmażasz tzw. grzanki - tj. pokrojone w kostki pieczywo.
Potrzebne przybory:
Garnek dość duży, deska, łyżka, patelnia, mikser...
Jak podawać?
Gorącą zupę nalewasz na głęboki talerz, wokół układasz zarumienione grzanki, dekorujesz kleksem śmietany, a całość posypujesz świeżą natką lub tymiankiem. Estetycznie wygląda i wyśmienicie smakuje.
Uwagi:
Można użyć jednej kostki rosołowej.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | EDITH |