Składniki:
makaron kolanka - 1 paczka,
polędwiczka wieprzowa- 1 średnia (ok.250g),
białe wino - 1 szklanka,
ser gorgonzola - 100g,
słodka śmietanka - 300ml,
natka pietruszki,
sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Makaron należy ugotować, a następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Polędwiczkę musimy w całości grillować na patelni na złoty kolor. Podlać winem i dusić pod przykryciem ok. 7-8 minut. W tym czasie ser gorgonzola rozpuszczamy w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i pokrojoną w plastry polędwiczkę. Polewamy pozostałym po duszeniu winem i sosem gorgonzola. Smacznego!
Uwagi:
Kremowa konsystencja z nutką pikantnego smaku - sos gorgonzola idealnie pasuje do makaronowych specjałów.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gastrosfera |