Składniki:
1 szklanka mąki, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka wiórków kokosowych, pół szklanki brązowego cukru, 4 łyżki miodu, 1 łyżka sody, 4 łyżki gorącej wody, 3 łyżki masła.
Jak przyrządzić?
Włóż do rondelka masło oraz miód i rozpuść na małym ogniu.Odstaw masę by przestygła.Zmieszaj mąkę,płatki owsiane,wiórki kokosowe oraz cukier w misce.Zagotuj wodę.Do kubka wlej 4łyżki.Dodaj sodę i dobrze wymieszaj.Połącz ze sobą wszystkie składniki:do suchych składników(tych w misce)dodaj miód z masłem oraz sodę rozpuszczoną w wodzie.Bardzo starannie wymieszaj ciasto.Wyłóż blachę papierem do pieczenia,a następnie wykładaj łyżeczką niewielkie porcje masy.Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami,by nie posklejały się ze sobą.Włóż ciasteczka do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180stopni przez około 15-20minut.
Potrzebne przybory:
Łyżka, łyżeczka, miska, szklanka, rondelek, kubek, blacha do pieczenia, papier do pieczenia.
Jak podawać?
Bardzo ładnie wyglądają podane na talerzu w kształcie coraz mniejszych kół od brzegu talerza.Pomiędzy ciasteczkami mogą leżeć listki mięty.
Uwagi:
Nie przestrasz się, upieczone ciasteczka mają ciemny kolor. Ciasteczek wychodzi 35, a nie 10 jak w liczbie porcji.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Karciaa |