Składniki:
łyżka masła, makaron (dowolny, nie musi być nitki), 2-3 ząbki czosnku, 6-7 dużych pieczarek, serek mascarpone, łyżka śmietany, duża garść świeżej kolendry, sól, biały pieprz
Jak przyrządzić?
Makaron ugotuj aldente.Na patelni rozpuść masło.Pieczarki pokrój w paski. Wsyp na masło. Podsmaż delikatnie, aż puszczą wodę. Pozwól wodzie leciutko odparować, ale nie w pełni. Gdy jest jeszcze woda z pieczarek na patelni, dodaj cały serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Sos powinien być wciąż rzadki (wodnisty).Dodaj wyciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku.Gdy sos lekko zgęstnieje (nie za mocno) zdejmij patelnię z ognia, dodaj śmietanę, wymieszaj i wstaw znów na pół minuty. Posyp kolendrą i wymieszaj.Smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia, deska i nóż
Jak podawać?
Podawać na makaronie ;-)
Uwagi:
Gdyby sos zbyt szybko zgęstniał, można dodać troszkę wody. Radzę jednak pilnować, ponieważ dodanie wody może (nie musi) skutkować oddzieleniem się tłuszczu od wody.Ale nawet "zważone" smakuje wyśmienicie. Próbowałam ;-)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | LaLumiere |