Składniki:
10 dag słonych krakersów,
8 dag masła ekstra,
4 łyżeczki żelatyny,
80 dag pełnotłustego twarogu naturalnego,
200 ml rosołu warzywnego (instant),
3 łyżeczki soku z cytryny,
1 pęczek rukoli,
8 plasterków szynki parmeńskiej,
przyprawy: sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Krakersy przełożyć do torebki foliowej i dokładnie zgnieść wałkiem do ciasta. Masło stopić i wymieszać z pokruszonymi krakersami. Przygotowaną masą dokładnie wylepić spód tortownicy (o średnicy 22 cm). Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Twaróg i serki wymieszać z rosołem. Przyprawić solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Żelatynę połączyć z kilkoma łyżkami masy serowej, wymieszać z pozostałą masą.Rukolę umyć, osuszyć, 2/3 posiekać, wrzucić do masy serowej. Całość rozsmarować na spodzie z krakersów. Wierzch wyrównać, wstawić na około 2 godziny do lodówki. Tort oddzielić ostrym nożem od brzegów formy. Przełożyć na duży talerz, udekorować plasterkami szynki parmeńskiej i pozostałymi listkami rukoli.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | asia89 |