Składniki:
1 kg wołowiny bez żył,
1 kg cebuli,
250 g smalcu wieprzowego,
2 piwa,
2 kostki rosołowe wołowe,
4 łyżki mąki żytniej.
Jak przyrządzić?
Wołowinę pokroić w 2 cm plastry, cebulę pokroić tylko w plastry, kostki rosołowe rozpuścić w 1/2 litra wrzątku. W dużej patelni rozgrzać smalec i dać wołowinę (obecnie mięso jest nasycone wodą z chemią, musi to wyparować), prawie przypalić i wyjąć ją do brytfanny. Patelni nie myć i włożyć cebulę, piec mieszając do przypalenia w pozostałym smalcu, wszystko wlać do brytfanny w wołowiną.Umyć patelnię i zrobić zasmażkę. Na patelnię smalec do pokrycia dna całej patelni następnie 3 łyżki mąki żytniej i kiedy będzie mocno brązowa, wlać rozpuszczone kostki rosołowe, zamieszać i wlać dwa piwa, mieszać do połączenia się wszystkiego, następnie wszystko wlać do brytfanny na cebulę, lekko poruszyć, tylko posolić 2 łyżeczki, zakryć i trzymać w piekarniku 2 godziny w temperaturze 200 C.Przez dwie godziny nie zaglądać do piekarnika.
Potrzebne przybory:
Brytfanna 4 litrowa, patelnia duża z przykryciem.
Jak podawać?
Kasza gryczana, czerwone buraczki i wołowe polane sosem z brytfanny. Mogą być pieczone ziemniaki.
Uwagi:
Jeśli ktoś otworzy piekarnik wcześniej jak 2 godziny, wołowe będzie twarde. Po wyłączeniu piekarnika 20 minut nie otwierać brytfanny Smak jest z piwa przypalonej wołowiny i cebuli.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 70 zł |
Autor | Maciej |