Znakomite, wytrawne entrée przed daniem głównym. Uprzyjemni gościom czaszbierania się i oczekiwania na danie główne. Przypomni zapachy i smaki południa... Zaostrzy apetyt. Jednym słowem tapenada - pasta ze skondensowanych smaków śródziemnomorskich.
Składniki:
- 1 szklanka czarnych, wypestkowanych oliwek,
- 2 łyżki kaparów,
- mała puszka anchois,
- skórka z cytryny,
- 1/3 szklanki dobrej oliwy,
- 1 łyżka brandy, lub dobrego sosu vinegreete,
- musztarda (gruba),
- 1 mały ząbek czosnku,
- sól i pieprz wedle uznania.
Jak przyrządzić?
Gdy zebraliśmy już wszystkie składniki, które nie są w naszych domach produktami powszechnymi (kapary, anchois), przystępujemy do działania.
1) Anchois wkładamy do mleka na ok. 30 min., by je nieco odsolić. W tym czasie przygotowujemy zbiornik, w którym będziemy naszą pastę tłuc, miażdżyć i macerować.
2) Oliwki siekamy na mniejsze części, miażdżymy czosnek, dorzucamy kapary. Teraz odsolone i pocięte anchois, brandy, 2 łyżeczki musztardy, nieco skórki i soku z cytryny, połowę oliwy.
3) Miażdżymy i mieszamy dalej. Ilość oliwy regulujemy wg własnego upodobania.
4) Wszystko to zajmuje ok. 20 min.
5) Pastę w zamykanym pojemniku, wkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie próbujemy jeszcze raz. Teraz wszystkie smaki powinny się "przegryźć" i dać ostateczny smak. Naprawdę trudno go opisać... Jest bardzo zdecydowany, ostry i esencjonalny.
6) Przygotowujemy grzanki z bagietki lub pieczywa razowego.
Jak podawać?
Oddzielnie podajemy jeszcze ciepłe grzanki, oddzielnie zimną tapenadę. Każdy nakłada sobie, ile lubi. Smak dopełnia dobre, czerwone wino. A jest on niepowtarzalny i dla wielu osób (dorosłych) stanie się ulubioną przystawką.
Uwagi:
Proporcje podane w przepisie są zasadnicze. Oczywiście możemy je modyfikować w zależności od naszego upodobania.
W okresie świeżych ziół możecie dorzucić oregano, tymianek, lub inne ulubione ziółka.
Gotową tapenadę można przechować w lodówce 2 tygodnie. Jak znalazł, gdy wpadnie do was kolega z butelką wina i swymi strapieniami.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 osoby |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 25 zł |