Tapenada, czyli czarna oliwka w roli głównej - Przepis

Przepis kulinarny

Znakomite, wytrawne entrée przed daniem głównym. Uprzyjemni gościom czaszbierania się i oczekiwania na danie główne. Przypomni zapachy i smaki południa... Zaostrzy apetyt. Jednym słowem tapenada - pasta ze skondensowanych smaków śródziemnomorskich.

Składniki:

- 1 szklanka czarnych, wypestkowanych oliwek,
- 2 łyżki kaparów,
- mała puszka anchois,
- skórka z cytryny,
- 1/3 szklanki dobrej oliwy,
- 1 łyżka brandy, lub dobrego sosu vinegreete,
- musztarda (gruba),
- 1 mały ząbek czosnku,
- sól i pieprz wedle uznania.

Jak przyrządzić?

Gdy zebraliśmy już wszystkie składniki, które nie są w naszych domach produktami powszechnymi (kapary, anchois), przystępujemy do działania.

1) Anchois wkładamy do mleka na ok. 30 min., by je nieco odsolić. W tym czasie przygotowujemy zbiornik, w którym będziemy naszą pastę tłuc, miażdżyć i macerować.

2) Oliwki siekamy na mniejsze części, miażdżymy czosnek, dorzucamy kapary. Teraz odsolone i pocięte anchois, brandy, 2 łyżeczki musztardy, nieco skórki i soku z cytryny, połowę oliwy.

3) Miażdżymy i mieszamy dalej. Ilość oliwy regulujemy wg własnego upodobania.

4) Wszystko to zajmuje ok. 20 min.

5) Pastę w zamykanym pojemniku, wkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie próbujemy jeszcze raz. Teraz wszystkie smaki powinny się "przegryźć" i dać ostateczny smak. Naprawdę trudno go opisać... Jest bardzo zdecydowany, ostry i esencjonalny.

6) Przygotowujemy grzanki z bagietki lub pieczywa razowego.

Jak podawać?

Oddzielnie podajemy jeszcze ciepłe grzanki, oddzielnie zimną tapenadę. Każdy nakłada sobie, ile lubi. Smak dopełnia dobre, czerwone wino. A jest on niepowtarzalny i dla wielu osób (dorosłych) stanie się ulubioną przystawką.

Uwagi:

Proporcje podane w przepisie są zasadnicze. Oczywiście możemy je modyfikować w zależności od naszego upodobania.
W okresie świeżych ziół możecie dorzucić oregano, tymianek, lub inne ulubione ziółka.
Gotową tapenadę można przechować w lodówce 2 tygodnie. Jak znalazł, gdy wpadnie do was kolega z butelką wina i swymi strapieniami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 osoby
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt25 zł

Tapenada, czyli czarna oliwka w roli głównej: Podobne przepisy

Tapenada, czyli czarna oliwka w roli głównej: wypróbuj również

Powiązane Tematy