Przepis ten jest wynikiem poszukiwań własnych, kompromisem smakowym całej rodziny.Zwycięstwem sera pleśniowego (blue) nad innymi, gdy chodzi o sos serowy jako bazęi podstawę smaku. Generalnie wywodzi się z kuchni włoskiej.
Składniki:
- 30 - 40 dkg makaronu pappardelle, (może być tagliatele; generalnie chodzi o makaron typu wstążki - dosyć szeroki),
- 20 dkg sera gorgonzola lub typu gorgonzola (trafiają się całkiem niezłe) lub rokpol,
- 5 - 10 dkg sera gouda (może być inny, delikatniejszy w smaku),
- 100 - 150 ml śmietanki 12%,
- 2 łyżki masła,
- 1 garść rozdrobnionych orzechów włoskich,
- 1 łyżka orzeszków cedrowych,
- kilka niedużych różyczek brokułów,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Orzechy obu rodzajów siekamy na drobno.
2) Brokuły gotujemy na półtwardo i odlewamy. Lekko przestygnięte dzielimy na drobne "kwiatuszki".
3) Makaron gotujemy w dużej ilości wody. Po ugotowaniu odlewamy i wrzucamy z powrotem do garnka,w którym się gotował. Rozprowadzamy nieco masła na makaronie i przykrywamy pokrywką.
4) Gdy makaron się gotuje (włoskie pappardelle - 7 min.) przygotowujemy sos do makaronu,który jest treścią i podstawą tej potrawy.
Sos:
1) W niedużym garnuszku rozpuszczamy masło na minimalnym ogniu.
2) Wkładamy nieco rozdrobniony ser gorgonzola i drugi ser. Mieszamy drewnianą łyżką.Ser rozpuszcza się i łączy w jednolitą masę z masłem. Dolewamy cienkim strumykiem śmietankę (100 ml) i dalej mieszamy.
3) Sos, który powstał, jest dosyć gęsty, o zdecydowanym serowym smaku. W zależności od tego, na ile powinien byćesencjonalny w smaku - wg was - możecie dolać więcej śmietanki lub dodać więcej sera drugiego. Można również sos dosolić.Gotowanie sosu trwa kilka minut, ale może się zdarzyć, że będziecie chcieli odparować nadmiar płynu dla zagęszczenia sosu.To właśnie dlatego makaron, jeśli ugotował się wcześniej, przykryliśmy pokrywką.
Jak podawać?
1) Talerze, na których będziemy podawać potrawę, najlepiej byłoby nieco ogrzać. Wykładamy najpierw makaron,posypujemy go brokułami. Następnie polewamy zdjętym bezpośrednio z ognia sosem. Na koniec posypujemy orzechami.
2) Wszystkie czynności związane z podaniem gotowego dania wykonujemy szybko. Sos serowy błyskawiczniestygnie i gęstnieje. Dlatego tak ważne jest, żeby makaron był gorący.
3) Oczywiście natychmiast przystępujemy do jedzenia.
Uwagi:
Jak widzicie jest to potrawa, którą robi się szybko, a jeszcze szybciej podaje. Nadaje się raczejna codzienne posiłki lub do wspólnego gotowania w gronie przyjaciół.
Podczas gotowanie sosu nie odchodźcie od kuchni. Nie ulegajcie pokusie zwiększania ognia pod garnkiem.
Ilości i proporcje poszczególnych składników możecie modyfikować wg własnego smaku.
Duża porcja obciąża nasz brzuszek w odczuwalny sposób. Proponuję wypić na deser filiżankę dobrej,gorącej herbaty, po czym dać organizmowi chwilę spokoju pod pretekstem przejrzenia bieżącej prasy :-)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 25 zł |