Pappardelle z sosem serowym (gorgonzola, orzechy i brokuły) - Przepis

Przepis kulinarny
Pappardelle z sosem serowym (gorgonzola, orzechy i brokuły) Zobacz 3 zdjęcia

Przepis ten jest wynikiem poszukiwań własnych, kompromisem smakowym całej rodziny.Zwycięstwem sera pleśniowego (blue) nad innymi, gdy chodzi o sos serowy jako bazęi podstawę smaku. Generalnie wywodzi się z kuchni włoskiej.

Składniki:

- 30 - 40 dkg makaronu pappardelle, (może być tagliatele; generalnie chodzi o makaron typu wstążki - dosyć szeroki),
- 20 dkg sera gorgonzola lub typu gorgonzola (trafiają się całkiem niezłe) lub rokpol,
- 5 - 10 dkg sera gouda (może być inny, delikatniejszy w smaku),
- 100 - 150 ml śmietanki 12%,
- 2 łyżki masła,
- 1 garść rozdrobnionych orzechów włoskich,
- 1 łyżka orzeszków cedrowych,
- kilka niedużych różyczek brokułów,
- sól.

Jak przyrządzić?

1) Orzechy obu rodzajów siekamy na drobno.

2) Brokuły gotujemy na półtwardo i odlewamy. Lekko przestygnięte dzielimy na drobne "kwiatuszki".

3) Makaron gotujemy w dużej ilości wody. Po ugotowaniu odlewamy i wrzucamy z powrotem do garnka,w którym się gotował. Rozprowadzamy nieco masła na makaronie i przykrywamy pokrywką.

4) Gdy makaron się gotuje (włoskie pappardelle - 7 min.) przygotowujemy sos do makaronu,który jest treścią i podstawą tej potrawy.

Sos:
1) W niedużym garnuszku rozpuszczamy masło na minimalnym ogniu.

2) Wkładamy nieco rozdrobniony ser gorgonzola i drugi ser. Mieszamy drewnianą łyżką.Ser rozpuszcza się i łączy w jednolitą masę z masłem. Dolewamy cienkim strumykiem śmietankę (100 ml) i dalej mieszamy.

3) Sos, który powstał, jest dosyć gęsty, o zdecydowanym serowym smaku. W zależności od tego, na ile powinien byćesencjonalny w smaku - wg was - możecie dolać więcej śmietanki lub dodać więcej sera drugiego. Można również sos dosolić.Gotowanie sosu trwa kilka minut, ale może się zdarzyć, że będziecie chcieli odparować nadmiar płynu dla zagęszczenia sosu.To właśnie dlatego makaron, jeśli ugotował się wcześniej, przykryliśmy pokrywką.

Jak podawać?

1) Talerze, na których będziemy podawać potrawę, najlepiej byłoby nieco ogrzać. Wykładamy najpierw makaron,posypujemy go brokułami. Następnie polewamy zdjętym bezpośrednio z ognia sosem. Na koniec posypujemy orzechami.

2) Wszystkie czynności związane z podaniem gotowego dania wykonujemy szybko. Sos serowy błyskawiczniestygnie i gęstnieje. Dlatego tak ważne jest, żeby makaron był gorący.

3) Oczywiście natychmiast przystępujemy do jedzenia.

Uwagi:

Jak widzicie jest to potrawa, którą robi się szybko, a jeszcze szybciej podaje. Nadaje się raczejna codzienne posiłki lub do wspólnego gotowania w gronie przyjaciół.
Podczas gotowanie sosu nie odchodźcie od kuchni. Nie ulegajcie pokusie zwiększania ognia pod garnkiem.
Ilości i proporcje poszczególnych składników możecie modyfikować wg własnego smaku.
Duża porcja obciąża nasz brzuszek w odczuwalny sposób. Proponuję wypić na deser filiżankę dobrej,gorącej herbaty, po czym dać organizmowi chwilę spokoju pod pretekstem przejrzenia bieżącej prasy :-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt25 zł

Pappardelle z sosem serowym (gorgonzola, orzechy i brokuły): Podobne przepisy

Pappardelle z sosem serowym (gorgonzola, orzechy i brokuły): wypróbuj również

Brokuły w sosie beszamelowym

... Bogate w witaminy C, A i witaminy z grupy B brokuły, warto zaserwować cukrzykom, osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym oraz tym, którzy dbają o dobry wzrok. Dla zdrowszych przedstawicieli społeczeństwa smacznym dodatkiem do brokułów ...

dawno temu

Kasza gryczana z sosem serowym

... Kasza gryczana jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo smaczna. W dodatku ma o wiele mniej kalorii niż ziemniaki, dlatego powinnaś ją przyrządzać jak najczęściej. Pyszny sos serowy z dodatkiem pomidorów, oliwek i czosnku nada jej niepowtarzalny ...

dawno temu

Dania z brokułami

... Zielone warzywa to cenne źródło dobroczynnego dla organizmu betakarotenu. Jednym z nich są brokuły. Zamiast jednak podawać je jako dodatek do mięsa z ziemniakami, można na ich bazie przyrządzić ... kilka ciekawszych potraw. Jakie rozwiązania ...

dawno temu

Cała prawda o oleju z orzecha włoskiego

... Chociaż orzechy włoskie są bardziej kaloryczne niż pączki i zawierają znaczną ilość tłuszczu, są one dużo zdrowsze dla naszego organizmu. Stworzony z nich olej wspaniale pasuje do sałatek, sosów ... i dressingów. Często stosowany jest także do ...

dawno temu

Dip serowy - camembert na sylwestra

... Na sylwestra możesz podać kolorowe i zdrowe przystawki w różnej postaci. Warto przygotować do nich odpowiednie sosy, by potrawy były jeszcze smaczniejsze. Dip serowy doskonale komponuje się z warzywami. Może być także dodatkiem do sałatek. ...

dawno temu

Orzechy do prania

... Wśród eko mam panuje trend na pranie ubranek dziecięcych w orzechach indyjskich. Łagodne działanie naturalnego detergentu sprawia, że są one polecane również rodzicom małych alergików. Przyjrzyjmy się orzechom bliżej. ... Wśród eko mam panuje ...

dawno temu

Brokuł. Dlaczego powinnaś go jeść?

... Zawiera dużo witamin takich jak: A, C, E, K1, B1, jest bogaty w potas, fosfor, wapń, żelazo i chrom. To właśnie dzięki zawartości chromu brokuły są bardzo pomocne w leczeniu cukrzycy. Zawierają ... Nazwa brokuł wywodzi się z włoskiego broccolo, ...

dawno temu

Zupa serowa - krem

... . Dlaczego? Ser bowiem podnosi cholesterol, a do tego jest bardzo tłusty, więc brak umiaru w jego jedzeniu skutkować może szybkim przybieraniem na wadze. Dlatego proponując przepis na zupę serową przestrzegam przed jej wysoką kalorycznością. ... ...

dawno temu

Zupa serowa - przepis na sukces w kuchni

... Jeśli żaden pomysł na obiad nie przyszedł ci jeszcze do głowy, to świetnie. Możesz w takim razie wykorzystać ten przepis na zupę serową. Jej przygotowanie nie zabierze wiele czasu, a przyniesie ... chlebanatkę pietruszkimagisól, pieprz Krok 1 ...

dawno temu

Brokuły świetne dla oczu!

... Jeśli lubisz brokuły to masz sporo szczęścia. Niemieccy naukowcy nie mogą przestać zachwycać się właściwościami zdrowotnymi tego zielonego warzywa. Dowodzą, że brokuły mają wszystko co potrzebne do tego, aby mieć zdrowe oczy i dobry wzrok. ... ...

dawno temu

Dziadek do orzechów dla siłaczy

... Dziadki do orzechów mogą być naprawdę różne - niektóre, przygotowane do damskiej ręki nie wymagają użycia siły. Jeśli jednak chcesz się wyładować po kilku ciężkich godzinach w pracy a nic tak Ci ... nie poprawia humoru jak jedzenie orzechów,  to ...

dawno temu

Rodzaje orzechów

... nam wiele cennych składników. Orzechy, niezależnie od ich rodzaju, są źródłem białka i przeciwutleniaczy, więc pozytywnie działają na nasze zdrowie i urodę. ... składników. Orzechy, niezależnie od ich rodzaju, są źródłem białka i ...

dawno temu

Nowoczesny dziadek do orzechów

... Dziadek do orzechów firmy Drosselmeyer z dożywotnia gwarancją. Nietypowy, oryginalny, nowoczesny, uniwersalny, prosty w użyciu, bezpieczny - można by tak wymieniać i wymieniać przymiotniki ... go opisujące. Dziadka można używać do rozgniatania ...

dawno temu

Makaron z warzywami w sosie serowym - jak go przyrządzić?

... zgęstnieje. Dopraw go tak, jak lubisz. Krok 7 Makaron z warzywami w sosie serowym potrzebuje oczywiście sera. Zetrzyj go i wymieszaj z sosem. Krok 8 Teraz wystarczy tylko zalać makaron z warzywami sosem beszamelowym i pyszny obiad gotowy.   ... ...

dawno temu

Brokuły - wartościowe warzywo dla dzieci

... Warzywa zielone, do których zaliczane są brokuły, mogą odpychać swoim wyglądem i zapachem. Nie rezygnuj z nich i koniecznie umieść je w jadłospisie dziecka. Dlaczego warto podawać brokuły dzieciom i jak je przyrządzić, by szybko znikały z ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki w mundurkach - jak zrobić taki przysmak?

... Ziemniaki pieczone są pyszne, ziemniaki pieczone w mundurkach to prawdziwe niebo w gębie, a ziemniaki pieczone w mundurkach z sosem serowym to już po prostu rozkosz. Stwórz w swojej kuchni coś ... . Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ...

dawno temu

Spaghetti z brokułami

... makaronów jest spaghetti. Uwielbiasz te długie nitki i chciałabyś poznać sposób na ich przyrządzenie? Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat spaghetti oraz nauczysz się robić ten makaron z brokułami. ... polejemy go sosem, ...

dawno temu

Wyłuskaj z orzecha co najlepsze

... Orzech włoski kojarzy nam się ze smaczną przegryzką, tymczasem jego właściwości są szeroko wykorzystane w medycynie i kosmetologii. Co prawda 5 orzechów włoskich ma tyle samo kalorii co pączek ... , ale zamiast pustych kalorii w pączku mamy ...

dawno temu

Zapiekanka z brokułami i makaronem

... ze strony najbliższych. Nie trać czasu i zobacz, jak zrobić zapiekankę z brokułami i makaronem, a także poznaj tajemnicę gotowania tych niezwykłych warzyw. ... ze strony najbliższych. Nie trać czasu i zobacz, jak zrobić zapiekankę z brokułami i ...

dawno temu

Właściwości orzechów

... do organizmu nic dobrego, zdecydowanie lepszą inwestycją dla zdrowia będzie zaopatrzenie się w kilka paczek orzechów. Nie tylko pozwolą one pokonać chęć na podgryzanie, ale także dobroczynnie wpłyną na organizm.  ... do organizmu nic dobrego, ...

dawno temu

Powiązane Tematy