Pieczywko z grilla zwykle sprawia kłopot. Pokrojone na kromki zajmuje na ruszcie miejsce ważniejszym potrawom, jak karkówka czy kiełbasa, trzeba je stale pilnować i przestaje być smaczne już chwilę po zdjęciu z grilla. Idealnym rozwiązaniem jest płaski chlebek typu ciabatta przekrojony na pół i wypełniony pysznymi dodatkami. Owinięty w folię aluminiową może spędzić na ruszcie więcej czasu, można go przełożyć na drugą stronę i nadaje się do jedzenia znacznie dłużej niż grillowane kromki.
Składniki:
1 chlebek wenecki lub ciabatta,
10 dag masła,
3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
3 łyżki siekanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, rozmaryn, koperek, zielona pietruszka, itp.),
folia aluminiowa.
Jak przyrządzić?
Miękkie masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i siekanymi ziołami. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Chlebek kroimy na pół i każdą z połówek lekko nacinamy. Nacięcia wypełniamy masłem ziołowym. Połówki łączymy, całość zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzany grill na 20 minut, po 10 z każdej strony.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |