Chlebek grillowany

Przepis kulinarny
Chlebek grillowany Zobacz 5 zdjęć

Pieczywko z grilla zwykle sprawia kłopot. Pokrojone na kromki zajmuje na ruszcie miejsce ważniejszym potrawom, jak karkówka czy kiełbasa, trzeba je stale pilnować i przestaje być smaczne już chwilę po zdjęciu z grilla. Idealnym rozwiązaniem jest płaski chlebek typu ciabatta przekrojony na pół i wypełniony pysznymi dodatkami. Owinięty w folię aluminiową może spędzić na ruszcie więcej czasu, można go przełożyć na drugą stronę i nadaje się do jedzenia znacznie dłużej niż grillowane kromki.

Składniki:

1 chlebek wenecki lub ciabatta,
10 dag masła,
3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
3 łyżki siekanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, rozmaryn, koperek, zielona pietruszka, itp.),
folia aluminiowa.

Jak przyrządzić?

Miękkie masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i siekanymi ziołami. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Chlebek kroimy na pół i każdą z połówek lekko nacinamy. Nacięcia wypełniamy masłem ziołowym. Połówki łączymy, całość zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzany grill na 20 minut, po 10 z każdej strony.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt7 zł

Chlebek grillowany: Podobne przepisy

Chlebek grillowany: wypróbuj również

Powiązane Tematy