Kapusta, zwłaszcza ta młoda, to samo zdrowie, smakuje pod każdą postacią, a jej obróbka cieplna jest znacznie krótsza niż tej jesiennej. Jeśli lubisz gołąbki, szczególnie te z młodej kapusty, przygotuj je z niecodziennym farszem. Dzięki kompozycji z śliwek, orzechów, imbiru gołąbki zyskują słodycz i delikatność, a jednocześnie mają wyrazisty smak.
Składniki:
2 główki młodej kapusty,
szklanka kaszy gryczanej,
30 dag mielonego mięsa,
30 dag wątróbki drobiowej,
100 g suszonych śliwek,
2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich,
2 cm świeżego imbiru,
2 cebule,
2 marchewki,
pietruszka,
pęczek koperku,
2 ząbki czosnku,
sos pomidorowy,
łyżka masła,
łyżka kwaśnej śmietany,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kapustę dokładnie umyć, wykroić głąb, sparzyć wrzątkiem i natychmiast opłukać zimną wodą. Oddzielić liście, z każdego wykroić twardy nerw u nasady. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Wątróbkę drobno pokroić. Masło rozpuścić na patelni, dodać cienko pokrojony imbir, czosnek, chwilę smażyć. Na koniec dodać na krótko wątróbkę. Kaszę połączyć z wątróbką, mięsem mielonym, śliwkami, dodać orzechy, przyprawić solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać. Na każdym liściu ułożyć farsz i zawinąć gołąbki. Cebulę, marchew, pietruszkę pokroić w duże kawałki, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony koperek. Przygotować naczynie żaroodporne, wyłożyć dno liśćmi kapusty, na to ułożyć warzywa, następnie ciasno układać gołąbki. Zalać gołąbki sosem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 1,5 godziny.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 27 zł |