Gołąbki z młodej kapusty - Przepis

Przepis kulinarny
Gołąbki z młodej kapusty Zobacz 5 zdjęć

Kapusta, zwłaszcza ta młoda, to samo zdrowie, smakuje pod każdą postacią, a jej obróbka cieplna jest znacznie krótsza niż tej jesiennej. Jeśli lubisz gołąbki, szczególnie te z młodej kapusty, przygotuj je z niecodziennym farszem. Dzięki kompozycji z śliwek, orzechów, imbiru gołąbki zyskują słodycz i delikatność, a jednocześnie mają wyrazisty smak.

Składniki:

2 główki młodej kapusty,
szklanka kaszy gryczanej,
30 dag mielonego mięsa,
30 dag wątróbki drobiowej,
100 g suszonych śliwek,
2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich,
2 cm świeżego imbiru,
2 cebule,
2 marchewki,
pietruszka,
pęczek koperku,
2 ząbki czosnku,
sos pomidorowy,
łyżka masła,
łyżka kwaśnej śmietany,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kapustę dokładnie umyć, wykroić głąb, sparzyć wrzątkiem i natychmiast opłukać zimną wodą. Oddzielić liście, z każdego wykroić twardy nerw u nasady. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Wątróbkę drobno pokroić. Masło rozpuścić na patelni, dodać cienko pokrojony imbir, czosnek, chwilę smażyć. Na koniec dodać na krótko wątróbkę. Kaszę połączyć z wątróbką, mięsem mielonym, śliwkami, dodać orzechy, przyprawić solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać. Na każdym liściu ułożyć farsz i zawinąć gołąbki. Cebulę, marchew, pietruszkę pokroić w duże kawałki, przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony koperek. Przygotować naczynie żaroodporne, wyłożyć dno liśćmi kapusty, na to ułożyć warzywa, następnie ciasno układać gołąbki. Zalać gołąbki sosem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 1,5 godziny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje8
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt27 zł

Gołąbki z młodej kapusty: Podobne przepisy

Gołąbki z młodej kapusty: wypróbuj również

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... Gołąbki, gołąbki, gołąbki... ciągle za tobą chodzą, nie możesz pracować, bo o nich myślisz, nie potrafisz się skupić, bo prawie czujesz ich kuszący zapach. Nie chce ci się ich robić, bo to tyyyle ... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A ...

dawno temu

Trendy w biżuterii ślubnej. Najpiękniejsze ozdoby dla panny młodej

... Biżuteria ślubna to idealne dopełnienie okazałej kreacji. Podkreśla błysk w oku i czyni z kobiety prawdziwą księżniczkę. W zakresie dodatków do sukni dla panny młodej panuje ogromna różnorodność. Na jaką biżuterię stawia się w tym sezonie? ...

7 miesięcy temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Gołąbki w postaci zupy - jak to możliwe?

... Wczoraj były gołąbki bez zawijania, a dziś jeszcze większe szaleństwo. Co powiecie na zupę gołąbkową. Smakuje prawie jak gołąbki, tylko nie trzeba poświęcać czasu na umieszczanie farszu w liściach ... . To doskonały pomysł na obiad dla całej ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez wątpienia kiszona kapusta. Trudno wyobrazić sobie jej brak nie tylko na wigilijnym stole ... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas ... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji ...

dawno temu

Kapusta dobra na wszystko

... Okazuje się, że nasza polska, tradycyjna kuchnia wcale nie jest taka zła. Szczególnie dla kobiet. Popularna u nas kiszona kapusta, która jeszcze nie jest przysmakiem na Zachodzie, redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ale nie tylko. Jakie ...

dawno temu

Surówka z kapusty kiszonej

... Kiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej. ... ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... Choć szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, warto po nią sięgać przez cały rok. Jak się okazuje, tradycyjna kuchnia polska, dzięki m.in. kapuście kiszonej wcale nie jest taka niezdrowa i tucząca. Co o kapuście warto wiedzieć? ...

dawno temu

Kapusta z grochem - wigilijna i wyjątkowa

... Kapusta z grochem to wigilijna potrawa, która w magiczny wieczór pojawi się na wielu polskich stołach. Każda kobieta ma na nią swój własny sposób, w każdym domu smakuje odrobinę inaczej, choć podstawa zawsze ta sama. Oto przepis, który pokochała ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Zalety kapusty

... Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie ... sprawdzają się jako kompres na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Surówka z białej kapusty

... zatroszczymy się także o nasze portfele, ponieważ samodzielne przyrządzenie surówki wcale nie musi wiązać się z dużym wydatkiem. Nie masz pojęcia, jaką surówkę przygotować do obiadu? Nie zwlekaj i zobacz, co możesz zrobić na bazie kapusty. ... ...

dawno temu

Młode ciało na dłużej

... Ponad połowa Polek uważa, że kobieta po 30 roku życia nie może mieć jędrnego ciała i młodo wyglądającej skóry. Stosując się do prostych, ale zbawiennych w skutkach zaleceń można zachować urodę bez drogich kosmetyków czy zabiegów w SPA. ... bez ...

dawno temu

Powiązane Tematy