Rytuał rodzinnego grillowania bywa czasem nużący. Nie mówię tu o ciągłych opowieściach o dolegliwościach krewnych czy powtarzających się dowcipach o blondynkach. Chodzi o kanon mięs. Karkówka, kaszanka, kiełbasa, ryby – wciąż za rzadko. A nawet jeśli już jakaś rybka zawita na rożnie, to też według tych samych reguł, co mięsa. Sól, pieprz, cytryna, czasem czosnek. Tymczasem polska jałowcówka utarta z masłem i solą, ukryta wewnątrz ryby, przyniesie miłą odmianę.
Składniki:
4 sprawione pstrągi,
2 łyżki soku z cytryny,
kilka ziaren jałowca,
2 łyżeczki jałowcówki,
5 dag masła,
¼ łyżeczki soli,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Masło ucieramy z solą, pieprzem i rozgniecionymi ziarnami jałowca oraz jałowcówką. Ryby myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Z zewnątrz oprószamy solą, wewnątrz wypełniamy masłem i wkładamy do specjalnych rożenek na ryby lub nadziewamy ryby na szpadki do grillowania. Kładziemy na lekko rozgrzany rożen i pieczemy z każdej strony po 5-7 minut, w zależności od wielkości ryby.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 30 zł |