Nawilż skórę od wewnątrz!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuLetnie, wilgotne dni dobiegły końca, dlatego teraz powinnaś zadbać o prawidłowe nawilżenie skóry. Chłodniejsze powietrze często przesusza cerę i sprawia, że skóra swędzi i jest zmęczona. Jest wiele sposobów na poprawę kondycji twojej skóry jesienią, np. kremy głęboko nawilżające, używanie nawilżaczy powietrza, czy zmniejszenie ogrzewania w mieszkaniu. Oprócz tych zabiegów, ważne jest również nawilżenie skóry od wewnątrz. Sprawdź, co powinnaś jeść, aby twoja cera promieniała zdrowiem!
Naturalnie promienna skóra
Nie musisz wydawać fortuny na ekskluzywne, nawilżające kremy do twarzy. Najlepszym i jednym z najtańszych sposobów na promienną cerę jest picie dużej ilości wody. Ten cudowny napój poprawi krążenie w skórze i nawodni organizm. Oprócz picia wody, powinnaś również pamiętać o jedzeniu soczystych owoców (jabłek, pomarańczy i ananasów) oraz warzyw takich jak seler czy ogórek.
W twojej jesiennej diecie nie powinno zabraknąć pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, które dzięki swojej zdolności do zatrzymywania wilgoci, pomogą odzyskać miękkość przesuszonej skórze i widocznie wygładzą niewielkie zmarszczki. Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może wzmóc efekt suchości skóry, a nawet prowadzić do rozwinięcia się chorób takich jak egzema. Biegnij więc do supermarketu i zapakuj koszyk tuńczykiem, łososiem i pstrągiem, a także awokado i orzechami włoskimi.
Lecznicze witaminy i mikroelementy
Jeżeli twoja skóra jest sucha i szorstka, spożywaj posiłki bogate w cynk. Składnik ten przyspiesza gojenie się ran i regenerację zniszczonej skóry. Oprócz naprawy powstałych już zniszczeń jest on w stanie zapobiec przyszłym podrażnieniom skóry. Do produktów bogatych w cynk zaliczamy: ostrygi, fasolę, indyka, kraby i chudą wołowinę.
Aby dostarczyć skórze wystarczającej ilości leczniczej witaminy A, spożywaj dużo zielonych, liściastych warzyw. Witamina ta wpływa na szybkość regeneracji zniszczonej skóry, dzięki czemu łagodzi szkodliwe działanie promieniowania słonecznego i wiatru. Doskonałym źródłem tego składnika są też marchew, słodkie ziemniaki i dynia, czyli jesienne warzywa sezonowe, w które z łatwością zaopatrzysz się w każdym warzywniaku.
Oprócz witaminy A, bardzo ważnym składnikiem wpływającym na nawilżenie skóry od wewnątrz, jest witamina E, która pomaga utrzymać naturalną wilgoć na skórze i chroni przed promieniowaniem UV. Aby prawidłowo zadbać o kondycję cery, spożywaj produkty takie jak orzechy, awokado, ziarna, kiełki pszenicy, brokuły i zielone warzywa liściaste.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze