Kurki to jedne z popularniejszych i bardziej szlachetnych grzybów w Polsce. Podobnie jak inne grzyby nie są szczególnie wartościowymi produktami, ale mają duże zalety smakowe i szereg zastosowań w kuchni. Najbardziej znane to te duszone ze śmietaną, ale to nie jedyna możliwość. Możemy z nich przygotować znakomitą przekąskę, łącząc kurki z serem pleśniowym i zapiekając we francuskim cieście. Danie proste ale nie banalne, ze znakomitym połączeniem smaków.
Składniki:
35 dag gotowego ciasta francuskiego,
30 dag kurek,
15 dag sera z niebieską pleśnią,
cebula,
jajko,
łyżka masła,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kurki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę, dodać kurki i chwilę smażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na środku każdego ułożyć farsz, a na wierzchu kawałki sera pleśniowego. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Podawać gorące z sezonowymi warzywami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |