Kurki z serem we francuskim cieście - Przepis

Przepis kulinarny
Kurki z serem we francuskim cieście Zobacz 13 zdjęć

Kurki to jedne z popularniejszych i bardziej szlachetnych grzybów w Polsce. Podobnie jak inne grzyby nie są szczególnie wartościowymi produktami, ale mają duże zalety smakowe i szereg zastosowań w kuchni. Najbardziej znane to te duszone ze śmietaną, ale to nie jedyna możliwość. Możemy z nich przygotować znakomitą przekąskę, łącząc kurki z serem pleśniowym i zapiekając we francuskim cieście. Danie proste ale nie banalne, ze znakomitym połączeniem smaków.

Składniki:

35 dag gotowego ciasta francuskiego,
30 dag kurek,
15 dag sera z niebieską pleśnią,
cebula,
jajko,
łyżka masła,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kurki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę, dodać kurki i chwilę smażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na środku każdego ułożyć farsz, a na wierzchu kawałki sera pleśniowego. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Podawać gorące z sezonowymi warzywami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt25 zł

Kurki z serem we francuskim cieście: Podobne przepisy

Kurki z serem we francuskim cieście: wypróbuj również

Powiązane Tematy