Składniki:
pół kilo mąki pszennej,
3 dag drożdży,
szklanka mleka,
4 jajka,
4 łyżki masła,
sól, cukier
Jak przyrządzić?
Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżeczki cukru, łyżeczką mąki oraz ciepłym mlekiem. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić.Mąkę przesiać, wlać wyrośnięty rozczyn, wbić jajka, dodać szczyptę soli.Wyrobić ciasto, wlać przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od dłoni. Przykryć ściereczką, by nie obeschło, i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na posypanej stolnicy na placek grubości 3 cm. Szklanką wykrajamy koła. Przykrywamy ponownie i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Wkładamy do parowara i gotujemy 5-6 minut.
Potrzebne przybory:
parowar
Uwagi:
Kluski możemy podawać na słodko i z sosem warzywnym.Na słodko:W rondelku należy stopić 1/2 koski masła, na końcu dodajemy cukier i polewamy takim masełkiem kluski. Do picia możemy podać jogurt truskawkowy albo jagodowy.Z sosem warzywnym:Puszka pomidorów w zalewie i puszka kukurydzy konserwowej oraz cebula posiekana i zarumieniona na oleju. Do ozdoby można dodać natkę pietruszki. Smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Katarzyna |