Drożdżowe parowce

Przepis kulinarny

Składniki:

pół kilo mąki pszennej,
3 dag drożdży,
szklanka mleka,
4 jajka,
4 łyżki masła,
sól, cukier

Jak przyrządzić?

Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżeczki cukru, łyżeczką mąki oraz ciepłym mlekiem. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić.Mąkę przesiać, wlać wyrośnięty rozczyn, wbić jajka, dodać szczyptę soli.Wyrobić ciasto, wlać przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od dłoni. Przykryć ściereczką, by nie obeschło, i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na posypanej stolnicy na placek grubości 3 cm. Szklanką wykrajamy koła. Przykrywamy ponownie i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Wkładamy do parowara i gotujemy 5-6 minut.

Potrzebne przybory:

parowar

Uwagi:

Kluski możemy podawać na słodko i z sosem warzywnym.Na słodko:W rondelku należy stopić 1/2 koski masła, na końcu dodajemy cukier i polewamy takim masełkiem kluski. Do picia możemy podać jogurt truskawkowy albo jagodowy.Z sosem warzywnym:Puszka pomidorów w zalewie i puszka kukurydzy konserwowej oraz cebula posiekana i zarumieniona na oleju. Do ozdoby można dodać natkę pietruszki. Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt6 zł
AutorKatarzyna

Drożdżowe parowce: Podobne przepisy

Drożdżowe parowce: wypróbuj również

Powiązane Tematy