Składniki:
1 filet pangi, 1 cebula, 2 marchewki, natka pietruszki, kilka pomidorków koktajlowych, 2-3 łyżki żelatyny, skórka otarta z cytryny, sok z cytryny, przyprawy (biały pieprz, sól, odrobina czosnku), ew. bulion warzywny
Jak przyrządzić?
Pangę skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Połowę natki, obraną i pokrojoną w plastry marchew i cebulę zalać ok. 1 l wody, dodać sól, pieprz i czosnek (oraz ew. kostkę bulionową). Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut, a potem wystudzić i wyjąć warzywa. Pangę lekko osolić, zawinąć w folię aluminiową, gotować na parze ok. 10 minut. Żelatynę rozpuścić w wywarze, pomidorki sparzyć, zdjąć skórkę. W salaterce ułożyć dekoracyjnie listki świeżej natki, pomidorki i plasterki marchewki, na to ułożyć kawałki ryby posypanej skórką cytrynową. Zalać galaretą i wstawić do lodówki. Podawać z sokiem z cytryny.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | b. niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Ewónia |